Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mladi su nosioci nove ere na Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 13.12.2018. 18:37 Autor: Ministarstvo sporta

Podgorica, 13.decembar 2018.godine - Ministar sporta Nikola Janović otvorio je konferenciju ''Omladinske razmjene kao motor regionalne saradnje'' koju je organizovao Sekretarijat Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), u saradnji sa RYCO lokalnom kancelarijom u Crnoj Gori, a uz podršku Misije OEBS u Crnoj Gori. 

Ministar Janović je naglasio da je Ministarstvo sporta Crne Gore sa zadovoljstvom prihvatilo poziv za učešće na ovom događaju kako bi podvukli čvrstu podršku Vlade radu lokalne kancelarije RYCO u Podgorici, a time i čitavom procesu koji je omogućio otvaranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih u regionu Zapadnog Balkana. Janović je, takođe, naglasio da se vrijednost Berlinskog procesa najbolje ogleda u projektima i inicijativama poput ove, koja je posvećena ovako važnoj temi kao što je poboljšanje uslova života mladih.

Ministarstvo sporta

„Upravo naš prioritet treba prije svega da bude realizacija preuzetih obaveza, u ovoj i drugim oblastima u okviru Berlinskog procesa. Na temu mladih, možemo sa zadovoljstvom reći da smo zacrtane obaveze u dobroj mjeri ostvarili, čime omogućavamo dobre preduslove za veću mobilnost, povezivanje i saradnju mladih, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.Samim tim stvaramo i perspektive za njihovu bolju budućnost, kao i perspektivu cijelog regiona. Mladi ljudi imaju puno toga zajedničkog i moraju biti nosioci nove ere na Zapadnom Balkanu, ere koja uklanja barijere i doprinosi ujedinjenju generacija koje se međusobno poštuju i stvaraju bolju budućnost za svoje zemlje i cijeli Region“ – kazao je ministar Janović.

Kao primjer promocije mobilnosti i bolje povezanosti unutar regiona, ministar Janović je podsjetio da Crna Gora snažno stoji iza svoje inicijative u pravcu osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope, te da vjeruje da ta inicijativa može biti dragocjena za čitav region, za mlade ljude, za nova radna mjesta, za povezivanje privrede i nauke – a to je ono što nam nedostaje.

Ministar je, takođe, naglasio da će Vlada Crne Gore nastaviti da pruža podršku novim i ambiocioznim inicijativama, razvojnim projektima, preduzetništvu, sigurnijoj budućnost kroz članstvo u NATO i pristupanje Evropskoj uniji, što jeste poruka mladima da ostanu u Crnoj Gori i doprinesu ukupnom društvenom razvoju. Naglašeno je da Fond za Zapadni Balkan kao značajna projektno-orjentisana regionalna organizacija koja je u vlasništvu šest zemalja regiona, svoje aktivnosti bazira djelimično i na saradnji mladih što potvrđuje objavljeni drugi poziv za regionalne projekte.

Na otvaranju RYCO konferencije govorili su i generalni sekretar RYCO Đuro Blanuša, šefica Misije OEBS u Crnoj Gori Mariz Davije i rukovodilac RYCO lokalne kancelarije u Crnoj Gori Edin Koljenović.

 


MINISTARSTVO SPORTA



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?