Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Novim zakonima povećava se pravna sigurnost građana, usvajaju standardi pravosudne saradnje sa članicama EU i jača odgovornost notarske profesije

Objavljeno: 17.12.2018. 21:51 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin predstavio je danas u Skupštini Crne Gore predloge tri zakona kojima se unapređuje pravna sigurnost građana, usvajaju standardi i procedure Evropske unije u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima i uvode viši standardi javne odgovornosti u radu notara.

Predloženim Zakonom o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa obezbjeđuje se jedinstven način postupanja svih pravnih subjekata koji vrše ovjeru potpisa, rukopisa i prepisa, čime je obezbijeđen viši stepen pravne sigurnosti građana.

Ovim zakonom je nadležnost notara proširena i na ovjeru rukopisa. Važnu novinu u ovom zakonu predstavija i obaveza suda, organa lokalne uprave i notara koji vrše ovjeru da infromaciju o ovjeri potpisa u pravnom poslu koji podliježe poreskim obavezama, dostavi organu uprave nadležnom za poslove poreza u roku od 15 dana od dana kada je izvršena ovjera potpisa. Ovakvo zakonsko rješenje doprinijeće identifikaciji i evidenciji poreskih obveznika, a samim tim i boljoj naplati poreza.

Predloženim Zakonom o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama Evropske unije uređuje se pravosudna saradnja u krivičnim stvarima između Crne Gore i država članica Evropske unije.

Donošenjem ovog zakona u crnogorski pravni sistem biće prenijeti najvažniji pravni akti Evropske unije u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima, uključujući čak 17 direktiva i drugih pravnih instrumenata Evropske unije, čime se olakšava priprema crnogorskih institucija za funkcionisanje u evropskom institucionalnom sistemu i preuzimanje odgovornosti nakon punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Propis ce na jednom mjestu objedinili paket evropskog zakonodavstva u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima i definisati načine primjene nakon stupanja Crne Gore u Evropsku unlju.

Izmjenama i dopunama Zakona o notarima propisuje se obaveza notara da Agenciji za sprečavanje korupcije podnose izvještaje o prihodima i imovini u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprečavanje korupcije. Ovakvim zakonskim rješenjem jača se odgovornost i transparentnost notarske profesije.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?