Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Damjanović-Pikalo: Nastavak dijaloga u okviru SEEIIST projekta

Objavljeno: 19.12.2018. 18:10 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, boravi danas u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji gdje se srela sa novoizabranim ministrom obrazovanja, nauke i sporta, prof. dr Jernejem Pikalom. Tema razgovora bio je regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Na samom početku, ministarka Damjanović ukazala je na značaj SEEIIST projekta kao jednog od naljepših primjera projekata „Nauke za društvo“ zbog svoje medicinske primjene u smislu upotrebe najsavremenije metode u liječenju širokog spektra kancera. Posebno je istakla i njegovu naučnu dimenziju, ukazujući da bi ovaj projekat bio jedinstven u svijetu upravo zbog toga što bi 50% vremena bilo posvećeno istraživanjima iz Biomedicine. Riječ je razvojnom projektu koji bi omogućio uključivanje i privrednog sektora, jer je cilj da se preduzeća u Regionu uključe u izgradnju ove savremene tehnologije, što bi podstaklo tehnološki transfer. Kako projekat sada ulazi u dinamičnu fazu, potrebno je aktivno uključivanje partnera, pri čemu je Slovenija bila jedna od prvih zemalja koja je podržala ovaj projekat. Prvi sljedeći korak u tom smislu je formiranje zajedničkog tijela, koje bi apliciralo za dodatna sredstva u cilju finalizacije „Studije dizajna“ („Design Study Phase“).

Ministar Pikalo složio se da je jedan ovakav projekat potreban regionu Jugoistočne Evrope, ali i Evropi uopšte, posebno ističući da se u okviru predstojećeg EU Okvirnog programa za istraživanja i inovacije „Horizon Europe“, u okviru drugog stuba „Kolaborativni projekti“, na listi misija nalazi „dječji kancer“, odnosno istraživanje kancera, tako da je tema aktuelna i u kontekstu korišćenja sredstava iz ovog programa.

Na kraju susreta, ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom odličnom bilateralnom naučno-tehnološkom saradnjom između dva ministartsva. Takođe, izrazili su spremnost za postizanje dogovora oko budućih koraka na SEEIIST projektu, što je od posebnog značaja za realizaciju „Pripremne faze“.

Sastanku je prisustvovao prof. dr Vujica Lazović, ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji.

Ministarstvo nauke


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?