Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sumirao 2018: Na vanjskom planu rezultati Vlade su dobri, a u ekonomiji impresivni

Objavljeno: 21.12.2018. 21:23 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je u tradicionalnom obraćanji na kraju godine da je protekla 2018. bila uspješna na vanjskom i na unutrašnjem planu, da se Crna Gora potvrdila kao kredibilna članica NATO-a i da je održala dinamiku pregovora sa EU, ali je istakao da najvećim uspjehom smatra naše ekonomske rezultate koje je nazvao impresivnim.

„Ovo je bila godina snažne međunarodne afirmacije Crne Gore, dinamičnog ekonomskog razvoja, stabilizacije političkih i ukupnih društvenih prilika. Kao nova punopravna članica NATO-a i u ovoj godini potvrdili smo sposobnost da sa partnerima preuzmemo odgovornosti i doprinosimo vrijednostima Alijanse – miru i stabilnosti. Kao pouzdan susjed prenosili smo naša iskustva zemljama koje su u procesu evro-atlantskih i evropskih integracija, pomažući da prevaziđu i najsloženije izazove. Sve to – promovišući dijalog i strpljenje kao ključne odrednice sveukupnog napretka našeg regiona“ – rekao je predsjednik Vlade na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji je priredio za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor.

Održali smo dinamiku pregovora sa EU

Premijer je istakao da je u protekloj godini Crna Gora održala dinamiku u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

„Razumjeli na pravi način ohrabrujuće poruke iz Brisela. Posebno one sa samita Evropska unija – Zapadni Balkan, o evropskoj perspektivi zemalja kandidata ali i cijelog regiona“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je poručio da naša zemlja želi da bude u onoj Evropskoj uniji kakvom će je oblikovati njeni građani, ali je dodao da do je tada borba za evropske vrijednosti naš primarni i najvažniji zadatak.

„Dakle – to je Crna Gora demokratskih vrijednosti, funkcionalnog političkog sistema i vladavine zakona“ – rekao je predsjednik Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Ekonomski uspjesi – impresivni, nastavljamo istim tempom

Premijer je, kao naš najveći uspjeh u prethodnoj godini ocijenio ekonomiju.

„Na planu ostvarivanja ekonomske politike Vlada je ostvarila impresivne rezultate. Bilansi naših javnih finansija su značajno bolji. Dvjesta miliona prihoda više nego u 2017, prepolovljen deficit, značajno više novca za obrazovanje, zdravstvo, nauku i poljoprivredu. Turistička sezona je premašila rekorde proslogodišnje, sa više od milijardu eura ostvarenog prihoda. A upravo prije dva sata objavljen je i podatak o rastu naše ekonomije u trećem kvartalu od cijelih pet odsto, što je treća najviša stopa ekonomskog rasta u Evropi. Crna Gora je danas jedno veliko gradilište sa 138 miliona eura više stranih ivesticija nego u prethodnoj godini“ – rekao je na Novogodišnjem prijemu predsjednik Vlade.

Ovaj tempo razvoja ćemo – decidan je bio premijer – sasvim sigurno nastaviti i u 2019. godini.

„I zbog toga će se već krajem naredne, a svakako početkom 2020. godine to odraziti na rast životnog standarda: Kroz rast ličnih primanja; nova i bolje plaćena radna mjesta; izdašniji penzioni fond i pravednija socijalna davanja“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je rekao da će Vlada nastaviti da kreira ekonomski rast koji će biti zasnovan i utemeljen na realnim ekonomskim parametrima; rast koji je održiv i dugoročan; rast koji će osnažiti finansijsku i ekonomsku stabilnost države.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Zbog toga baš u trenutku najave boljeg životnog standarda naših građana želim i da im se zahvalim na razumijevanju i strpljenju u ove dvije godine bolnih i zahtjevnih reformi. Iskazujem poštovanje i našim socijalnim partnerima: sindikatima i udruženjima poslodavaca – na zajedničkim nastojanjima da pronađemo formulu za prosperitet države i pojedinca. Formulu koja ne poznaje prelazna rješenja ili kupovinu socijalnog mira na štetu dugoročnog i održivog razvoja“ – rekao je premijer Marković.

Nikad ovoliko ulaganja u Sjeverni region

Predsjednik Vlade je istakao da je posebno ponosan na rezultate politike ravnomjernog regionalnog razvoja.

„Nikada se ovoliko sredstava nije opredijelilo za sjever, i nikada se ovoliko nije gradilo na sjeveru. Želimo da zaustavimo i unutrašnju i vanjsku migraciju stanovništva iz ovog regiona, i da ogromni razvojni resurs sjevera pretvorimo u dobro njegovih žitelja i naravno cijele Crne Gore“ – poručio je premijer.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Mogli smo uraditi više na unutrašnjem dijalogu

Predsjednik Marković je ocijenio da je u ovoj godini ostvaren značajno veći nivo bezbjednosti i sigurnosti građana i države u cjelini.

„Kada smo kod unutrašnjih političkih i društvenih prilika, moram reći da smo svi zajedno mogli uraditi više na planu snaženja dijaloga i postizanja većeg nivoa društvene kohezije. Dijaloga koji ne podrazumijeva jednoglasje, dijaloga koji je način boljeg razumijevanja naših razlika. On je vrijednost koja je utkana u temelje današnje, moderne Crne Gore. Vlada će zato uraditi sve da 2019-ta godina bude obilježena sveukupnim društvenim dijalogom, ali ne o državi i njenom identitetu, jer je on milenijumski. Podsticaćemo razgovor sa svima pa i onima koji taj identitet osporavaju. Vrijeme je da pronađemo odgovore na podjele iz prošlosti“ – rekao je na novogodišnjem prijemu predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer je poželio zvanicama da odvoje vrijeme za svoje porodice i prijatelje, da isprate staru godinu i novu započnu posvećeni tradicionalnim vrijednostima i sveukupnom napretku, ali – kako je rekao - i da nastavimo da budemo odgovorni prema našim dužnostima.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Prijemu su prisustvovale visoke zvanice političkog, kulturnog i javnog života, među kojima predsjednici države i parlamenta Milo Đukanović i Ivan Brajović, bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo (Dedeić) i paroh podgorički Mitropolije crnogogorsko-primorske Predrag Šćepanović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću






Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?