Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković u KCCG pustio u rad novi akcelerator: Obezbijedićemo zdravstvenu zaštitu kao u Evropi

Objavljeno: 25.12.2018. 16:30 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Vlada je svakodnevno posvećena politikama koje treba da obezbijede da zdravstvena zaštita naših pacijenata bude na nivou zaštite koja se pruža građanima razvijenih evropskih država, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković u Kliničkom centru Crne Gore puštajući u rad novi linearni akcelerator vrijedan 2,6 miliona eura.

„Naš cilj je da građani u Crnoj Gori dobiju zaštitu po mjeri savremenih zdravstvenih centara“, istakao je premijer.
        
Ističući da će novi akcelerator unaprijediti liječenje pacijenata kojima je neophodna radioterapija, predsjednik Marković je rekao da je dobio uvjeravanja da će uz ovaj savremeni aparat i postojeći iz 2010. godine, najosjetljivijoj kategoriji pacijenata liječenje biti obezbijeđeno u roku do 30 dana: „To je nivo zdravstvene usluge koje bi poželjele mnoge zemlje u regionu i šire“.
                                              
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Premijer je naveo da su liste čekanja za radijacijsku terapiju najkraće u regionu, ali da podatak da u Crnoj Gori svake godine od malignih bolesti oboli oko tri hiljade stanovnika, tjera na još snažniju akciju.

„Zato koristim priliku da najavim da je Vlada planirala nabavku još jednog linearnog akceleratora već u narednoj godini. Takođe podsjećam da smo samo prošle godine za nabavku medicinske opreme izdvojili oko 12 miliona eura, od čega je za Klinički centar opredijeljeno gotovo sedam miliona“, istakao je predsjednik Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Uz podsjećanje da je u prethodnih osam godina, država obezbijedila da se 48 hiljada građana liječi u inostranstvu za šta je izdvojeno 76,5 miliona eura, Predsjednik je naglasio da smo odlučni da jačanjem kadrovskih i prostornih kapaciteta sve manji broj građana svoje liječenje obavlja van Crne Gore.

„To je izraz ogromne odgovornosti prema našim građanima ali istovremeno obaveza da stvari preokrenemo u korist naših zdravstvenih ustanova i boljeg standarda ljekara i zaposlenih u njima. Jer naši ljekari to jednako uspješno mogu obavljati i u Crnoj Gori samo treba da im obezbijedimo odgovarajuće uslove“, naveo je Premijer i dodao da je u ovoj godini, u odnosu na pokazatelje sa početka decenije, skoro prepolovljen broj pacijenata koji su upućivani u inostranstvo.

Konstatujući da je zdravstveni sistem sazrijevao sa državom, predsjednik Marković je istakao da mu je zadovoljstvo da danas bude sa onima koji imaju priliku da svakodnevno čuvaju i doprinose zdravlju svakog pojedinca, što je od neprocjenjive vrijednosti.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„U borbi sa pošastima malignih bolesti, zbog koje smo i danas zbili redove na ovoj Klinici, nema tehnologije koja može nadomjestiti čovjeka. Upravo zato su vaša profesionalna etika i znanje ono što daje kredibilitet zdravstvenom sistemu u cjelini“, rekao je Predsjednik.

Dalje usavršavanje i ulaganje u kadrovske kapacitete, istakao je on, mora ostati imperativ za Ministarstvo zdravlja. Podsjetio je da je Vlada u protekle dvije godine obezbijedila novac za 150 novih specijalizacija i 20 subspecijalizacija, a da je paralelno povećan broj ljekara na 1000 stanovnika na 3,3 u 2018. godini, u odnosu na 3,4 prosječno u EU.

„Dakle, snaženje unutrašnjih kapaciteta zdravstvenog sistema omogućiće nam da sredstva namijenjena za liječenje građana u inostranstvu preusmjerimo na poboljšanje standarda zaposlenih kroz povećanje zarada i uslova rada. A već početkom 2019. godine oko 160 vaših kolega i njihovih porodica riješiće svoje stambene potrebe“, kazao je predsjednik Marković.

Sigurno je da će sve što smo uradili biti uvod za još kvalitetniji i bolji zdravstveni sistem u službi građana.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković je kazao da je danas veliki dan za Kliniku za onkologiju jer smo u prilici da pustimo u rad linearni akcelerator, aparat kakav nema ni jedna zemlja ovog dijela Evrope.

„To smo u mogućnosti zahvaljujući podršci Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja koji su opredijelili zaista velika sredstva za obnovu i nabavku medicinske opreme za KCCG“, kazao je Eraković.

On je naveo da se 2018. godine na Klinici za onkologiju hospitalizuje oko 1.800 pacijenata, a obavlja se preko 25.000 pregleda. On je istakao da su za onkološke pacijente dostupni ljekovi kakve nema ni jedna zemlja u ovom dijelu Evrope.

„Puštanjem linearnog akceleratora dobijamo nove mogućnosti i unapređujemo tretman onkoloških pacijenata. Sve će ovo smanjiti liste čekanja, a cilj nam je da u najskorije vrijeme nemamo nikakve liste čekanja“, naveo je Eraković i kazao da će u narednom periodu takođe raditi na poboljšanju uslova rada i jačanju kadrovskih kapaciteta.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
       
        
            
   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?