Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa ambasadorom Kurtezijem: Dobri bilateralni odnosi i odlična saradnja Crne Gore i Albanije

Objavljeno: 26.12.2018. 17:26 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  

Crna Gora i Albanija imaju odlične bilateralne odnose, dobru saradnju i izgrađeno povjerenje, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i albanskog ambasadora Ridija Kurtezija kojeg je premijer primio u nastupnu posjetu.

Predsjednik Marković je kazao da je politički dijalog intenzivan i na najvišem nivou, kao i da Crna Gora i Albanija kao saveznice u okviru NATO-a zajedno doprinose vrijednostima Alijanse.

Premijer je istakao da je Crna Gora kao vodeća zemlja u pregovaračkom procesu sa EU spremna da bude uz Albaniju i prenese joj iskustva u okviru evropske agende i izazova koji je na tom putu očekuju.

Sagovornici su posebno ocijenili pozitivnom ulogu albanskog naroda u Crnoj Gori koji doprinosi koheziji Crne Gore i njenoj budućnosti i predstavlja snažnu kopču između dvije države.

Bilo je rijeci i o potrebi stalne koordinacije i komunikacije po pitanjima od značaja za obje države, uključujući brigu o zajedničkim resursima i potencijalima, i važnosti njihovog očuvanja. Ukazujući da će Crna Gora u narednom periodu ojačati energetsku i putnu infrastrukturu koja će, između ostalog, bolje povezati dvije države, premijer Marković je rekao da to vidi kao šansu ne samo za bolje povezivanje ljudi već i kompanija i jačanje ekonomske saradnje. A upravo će ekonomija, kako je kazao ambasador Kurtezi, biti fokus njegovog rada u Crnoj Gori.

Pozitivnim je ocijenjena i zajednička sjednica dvije vlade, održana u Skadru prošle godine i iskazano uvjerenje da će sljedeća biti organizovana naredne godine u Crnoj Gori što bi bio dodatan podsticaj daljem unaprjeđenju odnosa i saradnje.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?