Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković za Pobjedu: Nema kompromisa oko države

Objavljeno: 31.12.2018. 16:06 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je intervju za novogodišnji broj „Pobjede“ da nema kompromisa oko države i onih pitanja koja su interes svih njenih građana. Trasirali smo, istakao je Predsjednik, pravce razvoja koji su usmjereni na evropski kvalitet života.

„U onoj ravni u kojoj se ova dva interesa poklapaju, prestaje svaka mogućnost za kompromise sa onima koji misle ili priželjkuju suprotno tom interesu Crne Gore i svih njenih građana, bez obzira na političku opredijeljenost, nacionalnu ili vjersku pripadnost. Kad bi bilo drukčije, onda bismo govorili o nekim tuđim i drugim vrijednostima, a toga u današnjoj Crnoj Gori ne može biti“, kazao je premijer Marković.

Na pitanje o društvenom konsenzusu unutar Crne Gore i dijalogu, Premijer je kazao da je namjera njegovog uvijek otvorenog poziva za dijalog da opozicione subjekte otrgnemo od privrženosti političkoj getoizaciji, koja prirodno ne doprinosi prosperitetu društva i dobrobiti građana.

„Dakle, pozivam ih zato što samo u institucijama možemo zastupati interese građana i zbog toga što sam uvjeren da bojkot, bez obzira na motive, minira politički sistem i demokratiju“, kazao je predsjednik Marković.

Riješili pitanja značajna za ekonomski napredak

Osvrćući se na kompleksnu političku situaciju sa početka mandata Vlade, te na potrebu suočavanja sa fiskalnim izazovima, predsjednik Marković je kazao da su ostvareni rezultati na planu konsolidacije javnih finansija.

„Snažan ekonomski rast od 4,7 odsto u 2017. i 4,9 u prvih devet mjeseci 2018. godine ukazuju da smo u protekle dvije godine bili uspješni i da smo u velikoj mjeri riješili suštinska pitanja od značaja za ekonomski napredak zemlje“, naveo je Predsjednik i podsjetio da je povećan broj zaposlenih za preko 11.000, da je povećan bruto dohodak po glavi stanovnika i obezbijeđena stabilnost javnih usluga. 

Predsjednik je kazao i da je za ovakve pokazatelje bilo važno unaprijediti administraciju i institucionalni sistem, ukloniti barijere i poboljšati biznis ambijent, a značajan doprinos su dali integracija u NATO i pregovori sa EU.

Građani već osjećaju efekte snažnog privrednog rasta

Na pitanje kada će obični građani početi da osjećaju pozitivne efekte rezultata o kojima govori, Premijer je kazao da je uvjeren da naši građani već osjećaju efekte dvogodišnjeg snažnog privrednog rasta.

„Fokus nam je bio da efekte ekonomskog rasta usmjerimo na dalju izgradnju društvene infrastrukture i unapređenje kvaliteta javnih usluga i kako bismo poboljšali životni standard građana. Posebno smo radili na tome da se ekonomski rast reflektuje na povećanje zaposlenosti, uz očuvanje visine zarada, penzija i socijalnih davanja u zemlji, u vremenu fiskalne konsolidacije. U tome smo i uspjeli“, kazao je on i dodao da kvalitet života ne određuje samo visina plate.

Predsjednik je govorio i brojnim drugim benefitima koje je ostvarilo na hiljade građana kroz brojne podsticaje, na primjer, u obrazovanju i poljoprivredi. Kazao je da je preko 12.000 đaka, studenata ili njihovih roditelja osjetilo konkretne finansijske benefite u prethodne dvije godine.

Ukazujući na činjenicu da je agrobudžet iz godine u godinu sve veći, Predsjednik je rekao da imamo na desetine programa i podsticaja za poljoprivrednike. Naveo je podatak da je kroz programe direktnih plaćanja, sa oko 13 miliona eura podržano oko 10 hiljada proizvođača.

„U naredne dvije godine mandata Vlada će raditi na stvaranju preduslova za nastavak ekonomskog rasta i njegov još snažniji uticaj na povećanje zaposlenosti i dohotka građana, odnosno rast prosječne zarade u zemlji i penzije. Pažljivo sagledavamo i moguće načine povećanja minimalne zarade“, najavio je predsjednik Marković.

On je govorio i o potrebi borbe sa sivom ekonomijom i u tom kontekstu najavio izmjenu više poreskih zakona ali i istakao potrebu sinergije institucija zaduženih za ovu oblast, dakle inspekcija, policije i tužilaštva.

Na putu ka EU važan kvalitet, ne samo brzina

Predsjednik Marković je govorio i o procesu EU integracijama i naveo da je otvaranje poglavlja „Životna sredina“ veliki uspjeh za Crnu Goru: „Istovremeno i velika obaveza, ali i prilika da iskoristimo svoje potencijale i sačuvamo životnu sredinu. To je suština pregovora i približavanja vrijednostima Unije“.

Rukovodimo se, kako je kazao, kvalitetom, ne samo brzinom, ali nećemo zanemariti ni važnost dinamike napretka na tom putu. Precizirao je da je otvaranje poglavlja 8 prioritet ali i prilika za još snažniji dijalog sa Evropskom komisijom i zemljama članicama o procesu zatvaranja poglavlja.

„Sama Evropska komisija i zemlje članice navele su 2025. godinu kao moguće vrijeme za novo proširenje. Mi ćemo svakako uraditi sve što je do nas da dinamiku učinimo što uspješnijom i da ovaj datum bude realnost“, kazao je Predsjednik.

Zadovoljan brojem prijavljenih bespravnih objekata

Odgovarajući na pitanja o legalizaciji, predsjednik Marković je kazao da je zadovoljan brojem prijavljenih bespravnih objekata. Naveo je da krajnji cilj legalizacije nije samo popisati bespravne objekte, već izvršiti legalizaciju i naplaćene naknade za komunalno uređenje uložiti u infrastrukturu.

Istakao je da nova bespravna gradnja apsolutno neće biti tolerisana te da uočavamo da su lokalne samouprave i njihova administracija glavna tačka usporavanja ovih procesa, jer ne koriste Zakonom date mogućnosti.

Ulaganje u infrastrukturu Aerodroma Crne Gore je uslov daljeg razvoja turizma

Na pitanje da li će u narednoj godini definitivno biti data koncesija na Aerodrome Crne Gore te da li očekuje da će to izazvati krizu koalicione vlasti, Premijer je kazao da je stanje naše infrastrukture ozbiljno ograničenje daljem dinamičnom razvoju te da ulaganje u nju nema alternativu.

„Posebno nemamo vremena da arbitriramo o različitim političkim pristupima.U tom kontekstu hitan razvoj i valorizacija aerodroma je nužnost, upravo zato što blizu dvije trećine onih koji dolaze u Crnu Goru, dolaze preko naših aerodroma. Treba li nam kakva dalja elaboracija“, naveo je Predsjednik.

Spekulacije o sukobu sa predsjednikom Đukanovićem

Premijer je odbacio navode o političkim mimoilaženjima između njega i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

„Spekulacije na račun odnosa između gospodina Đukanovića i mene nijesu novost. One traju onoliko dugo koliko traje politička zabluda naše političke konkurencije o krahu Demokratske partije socijalista zbog unutrašnjih sukoba. Vidimo da u međuvremenu snaga i uticaj DPS-a rastu, a Vlada ostvaruje odlične rezultate. Međutim, primjećujem u posljednje vrijeme da ove spekulacije ne dolaze samo od političke konkurencije, i zasnovane su na najprizemnijim interesima“, naveo je Premijer.

    

Služba za odnose s javnošću


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?