Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković u Bijelom Polju: Ovo će biti godina rasta plata i životnog standarda građana

Objavljeno: 03.01.2019. 19:17 Autor: SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Predsjednik Vlade Duško Marković izjavio je danas tokom radne posjete Bijelom Polju da vjeruje da će 2019. biti godina povećanja plata kako u javnom tako i u privatnom sektoru i da to treba da bude posljedica privrednog rasta i ekonomskih uspjeha Crne Gore.

Na pitanje TV Crne Gore postavljeno prilikom svečanog otvaranja pješačkog mosta Sutivan – Njegnjevo da prokomentariše posljedice svoje izjave date krajem prošle godine u Privrednoj komori kada je poslodavce i vlasnike kompanija pozvao da dio profita prenesu na zarade zaposlenih premijer je rekao da u vezi sa tim već dobija pozitivne povratne signale.



SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Iskoristio sam priliku da ... pokrenem jedno važno pitanje koje se tiče kvaliteta života svih građana Crne Gore, a posebno zaposlenih u tim kompanijama. Prethodne dvije godine su u Vladi bile posvećene stvaranju ključnih pretpostavki za ubrzani razvoj, rast ekonomije i nova radna mjesta. Uspjeli smo dosta toga. Crnogorska ekonomija je u 2017. godini rasla po stopi od 4,7 odsto, u 2018. za devet mjeseci 4,8 odsto i otvorili smo 11.000 novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je sa iznad 22 odsto početkom 2018. godine pala na nešto iznad 17 odsto po administrativnoj evidenciji, a po anketnoj stopi nešto više od 14 odsto. Dakle, 2019. godina mora biti godina nastavka takvog trenda, ali i poboljšanja standarda građana u Crnoj Gori, a posebno zaposlenih. I to ne samo u javnoj administraciji nego i u privatnom sektoru“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je dodao da je to razlog iz kojeg je rekao poslodavcima i vlasnicima kompanija da je Crna Gora unaprijedila ambijent, stvorila uslove za profit njihovih kompanija, ali da dio toga profita sada treba da prenesu i na standard zaposlenih.
SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Drago mi je da je ta poruka primljena dobro, da su već neke reakcije ključnih ljudi u najvećim kompanijama u Crnoj Gori išle u tom pravcu. Vjerujem da će 2019. biti godina većih zarada za zaposlene u cijelom sektoru, ne samo u javnoj administraciji nego i u privatnom sektoru, da ćemo u 2019. godini stvoriti preduslove za rast penzija u Crnoj Gori i naravno poboljšanja standarda za zaposlene u obrazovanju, zdravstvu i u drugim sektorima. Uradićemo sve da sivu ekonomiju stavimo pod kontrolu, da se plaćaju porezi i doprinosi državi i da na taj način stvaramo uslove da se dio tog profita kojeg Crna Gora stvara iz rasta svoje ekonomije prelije i u džepove građana“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na pitanje TV Crne Gore.

U decembru otvoreni tenderi za BP vrijedne više od 13,5 mil eura

Premijer Marković je sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem i predsjednikom opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem obišao u Ravnoj Rijeci novu raskrsnicu puta prema Bjelasici odnosno budućem skijaškom centru Cmiljača, a zatim svečano otvorio pješački most Sutivan – Njegnjevo za koji je kamen-temeljac položio tačno prije godinu.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Ovo će značiti novi kvalitet života za građane ovog kraja, i za one koji su dugo ovdje, ali i za one koji su tek počeli da žive na ovom prostoru“ – rekao je premijer podsjećajući da novi most povezuje dvije škole, ambulantu, dječji vrtić...

Predsjednik Vlade je najavio ulaganje 150.000 eura u gradnju sportske dvorane u mjesnoj školi i 100.000 eura u uređenje prilaznih puteva.

„I ne samo to. U decembru smo otvorili tendere za radove u prostoru Bijelog Polja u vrijednosti od preko 13,5 miliona eura. Oni se tiču i novog skijališta na Cmiljači, radova na Đalovića pećini, vodovoda u Zatonu... Pripremamo se i za rekonstrukciju drugih puteva prema Koritima prije svega u vrijednosti od dva miliona eura. Dakle, 2019. i 2020. godina će za Vladu i građane Bijelog Polja biti godina pregnuća i novih rezultata i velikih uspjeha“ – rekao je premijer Marković.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Mještani: Hvala premijeru za novi most

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i predstavnik mještana Miloš Marić zahvalili su se predsjedniku Vlade na ličnom zalaganju na gradnji mosta.

„Čast je danas otvoriti ubjedljivo najljepši most na Limu od izvora do ušća. Možda ima i većih i skupljih, ali ljepšega zasigurno nema“ – rekao je predsjednik opštine. Dodao je da ovaj most posebno služi đacima koji su svakim prolaskom bogatiji.

„Most je urađen za šest mjeseci. Predsjednik Vlade je bio na polaganju kamena-temeljca i danas na otvaranju, a ja svjedočim o njegovom iskrenom interesovanju da se most brzo i kvalitetno uradi na korist svim mještanima“ – rekao je gradonačelnik Bijelog Polja.

Predstavnik mještana Miloš Marić rekao je podsjetio da je jedno vrijeme ovaj kraj bio bez mosta jer je stari bio srušen, a novi još nije bio izgrađen te da su mještani tada imali prilike da se uvjere u značaj mosta.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Imam obavezu da se u ime zaposlenih u školi, posebno roditelja učenika zahvalim opštini i predsjedniku Smoloviću koji su pomogli prevoz učenika... Koristim priliku da se posebno zahvalim premijeru Markoviću jer je dao i održao riječ da će prvo most biti izgrađen i da će po završetku doći na svečano otvaranje mosta da podijeli sreću sa nama“ – rekao je Miloš Marić dodajući da je ovaj most uljepšao kraj koji će ubuduće biti poznat upravo po novom mostu.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović rekao je okupljenim građanima da je novi pješački most Sutivan – Njegnjevo samo mali dio mozaika od ukupnih projekata koje Vlada preko Direkcije javnih radova sprovodi u Bijelom Polju svakodnevno radeći na unapređenju uslova života za sve građane Sjevernog regiona.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE







Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?