Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usvojena Informacija o zaključivanju Ugovora o osnivanju „Naučno-tehnološkog parka Crne Gore“

Objavljeno: 17.01.2019. 23:38 Autor: Ministarstvo nauke

Informacija o zaključivanju Ugovora o osnivanju „Naučno-tehnološkog parka Crne Gore“ usvojena je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore. Direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, Branka Žižić, saopštila je poslije sjednice da je time i formalno uspostavljena nova institucija, kao centralna u naučno-inovacionom ekosistemu u našoj zemlji, nakon što je krajem prošle godine ugovor prihvatio i Upravni odbor Univerziteta Crne Gore.

Naučno-tehnološki park predstavlja fizičku infrastrukturu – kapitalni objekat površine oko 13.000 metara kvadratnih u okviru univerzitetskog kampusa, ali još važnije, infrastrukturu koja će uspostaviti nove veze između privrednih subjekata i univerziteta.

„Na taj način želimo da podstaknemo dinamiku u tranziciji naše privrede ka privredi baziranoj na znanju. Naučno-tehnološki park će biti mjesto saradnje, zajedničkih projekata, edukacije, razmjene ideja, poslovnih povezivanja, na način koji već postoji u našoj zemlji, ali nije velik, dominantan, niti dovoljno vidljiv. Brojni mladi ljudi usmjeravaju se ka inovacijama kao svojoj poslovnoj šansi, međutim oni često rade samostalno, na inostranom tržištu, bez većeg uticaja na preduzetničku i inovacionu kulturu i širi ambijent u našoj zemlji. Takođe, mnogi iskusni preduzetnici, inovatori i naučnici sa kvalitetnim idejama, potkrijepljenim dugogodišnjim istraživanjima i iskustvom, čekaju neka buduća partnerstva da bi ih ostvarili“, istakla je Žižić.

Namjera Ministarstva nauke je da NTP bude mjesto na kojem će se inovativni preduzetnici sretati sa naučnicima i studentima, budućim preduzetnicima i investitorima, gdje će se realizovati perspektivne poslovne prilike.

„Očekujemo da će i određene visoko-tehnološke strane kompanije biti zainteresovane da ovdje uspostave svoje habove – mjesta za edukaciju i usmjeravanje zaposlenih, kao i da će inovativni startapovi, mlada preduzeća sa potencijalom brzog rasta i izlaska na šire tržište, u NTP-u imati svoje mjesto“, kazala je Žižić.

Ona je naglasila da je Naučno-tehnološki park umrežen i sa drugim aktivnostima Ministarstva nauke, kao što su centri izvrsnosti, Strategija pametne specijalizacije i Program podsticanja inovativnih startapova.

„Očekuje se da NTP bude jedan od najaktivnijih faktora u implementaciji naših politika nauke, koje su povezane sa inovacijama i tehnološkim razvojem“, kazala je Žižić.

Osnivači Naučno-tehnološkog parka su Vlada i Univerzitet Crne Gore, u odnosu 57:43%. Objekat se nalazi u Bulevaru Mihaila Lalića u Podgorici, u blizini zgrade tehničkih fakulteta i trenutno je u fazi grubih građevinskih radova. Završetak izgradnje, ukoliko administrativne procedure i građevinski radovi budu tekli u skladu sa planom, očekuje se do kraja 2020. godine, a Vlada Crne Gore će obezbijediti sredstva, procijenjena na iznos od 8,4 miliona eura.





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?