Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar kulture pozvao AEM da preduzme mjere potiv operatera koji prenose anticrnogorsku kampanju televizijâ Pink i Happy

Datum objave 19.01.2019 09:25 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović pozvao je Agenciju za elektronske medije da preduzme mjere iz svoje nadležnosti zbog višemjesečne negativne kampanje koju protiv naše zemlje posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije Pink i Happy.

„Bez etičke i profesionalne odgovornosti, ove televizije u svojim prepoznatljivim formatima na najgrublji način izborom tema i udruženim snagama tzv. novinara i gostiju, vrijeđaju državno, nacionalno, kulturno i duhovno biće Crne Gore. Brutalnost nastupa, diskvalifikacija, govor mržnje i vrijeđanja Predsjednika Crne Gore i njenih legitimnih demokratskih institucija po svemu podsjeća na šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog vijeka. Zatočenici tog vremena i ideja nacionalne netrpeljivosti, ničim izazvani, na dnevnoj osnovi besprizorno fokusiraju Crnu Goru, njen suverenitet, vjekovnu tradiciju, kulturološko i nacionalno biće, osporavajući joj ne samo atribute državnosti, međunarodno priznate, i Crne Gore u globalnim integracijama uvažene, već i osnovno demokratsko pravo njenih građana da slobodnom voljom biraju svoje institucije. Očito, ničim omeđenu slobodu izražavanja, ovi emiteri, na teret slobode i prava drugog, vrše kako bez etičkog svjetonazora, tako i sankcija regulatornih organa država u čijoj su nadležnosti ovi pružaoci medijske usluge“ – navodi se u otvorenom pismu koje je ministar kulture u petak popodne uputio Savjetu i direktoru Agencije za elektronske medije.

Ministar u pismu podsjeća da naša zemlja gotovo dvije decenije pravno baštini, harmonizuje i implementira standarde evropskog prava slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da je vertikala takve prakse odsustvo državnog nadzora nad radom medija, odnosno institucionalne primjene nezavisne regulacije nad radom elektronskih medija i ukupne primjene samoregulativnih pravila od strane samih medija.

„Imajući tu pravnu činjenicu u vidu, kao i doslednu politiku Vlade Crne Gore na daljem snaženju evropskih medijskih standarda sa jasnim pravima i obavezama svih učesnika ove oblasti, tako i odgovornosti za zaštitu državnog, nacionalnog, kulturnog i duhovnog bića, ovim povodom pozivam vas da u skladu sa međunarodnim standardima ove oblasti, pravnim sistemom Crne Gore, vašom nadležnošću, političkom i institucionalnom nezavisnošću, dobrim komparativnim praksama, shodno mjerama primjerenim demokratskom društvu, zaštitite legitimne interese Crne Gore u dijelu prava koje se odnosi na ograničenje prijema i reemitovanja audiovizuelnih medijskih usluga. Reagovanje je primjereno, nužno i opravdano legitimnom demokratskom cilju i svrsi, jer se brutalnošću naznačenih emitera bez dileme podstiče mržnja po osnovu rase, vjeroispovjesti, nacionalnosti, političkih uvjerenja i dostojanstva ličnosti, kao razloga za reakciju koji su prepoznati i u evropskoj Direktivi o audiovizuelnim medijskim uslugama. Uz reagovanje prema državi članici u čijoj je nadležnosti pružalac audiovizuelne medijske usluge, kao i nadležnim tijelima Evropske komisije, kao potpisnik Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i pravni baštinik Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, Crna Gora ima i traži institucionalno pravo i reagovanje, shodno ovim dokumentima, da programske usluge koje se emituju sa teritorija država ugovornica budu u skladu sa odredbama ovih međunarodnih dokumenata“ – navodi se u pismu ministra kulture Aleksandra Bogdanovića.


MINISTARSTVO KULTURE