Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa ambasadorima EU: U 2019. prioriteti još intenzivnija dinamika u EU integracijama, dalji rast ekonomije, nova radna mjesta i sveobuhvatna akcija protiv sive ekonomije

Objavljeno: 21.01.2019. 17:05 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je 2018. bila godina zahtjevnog i naprednog rada Vlade i kontinuiranog napretka Crne Gore posebno na ekonomskom planu, ali i u napretku u evropskoj integraciji i najavio da će prioriteti Vlade u ovoj godini biti nastavak realizacije obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom i sveobuhvatna akcija protiv neformalne ekonomije.

Predsjednik Marković je učestvovao na posebnom sastanku ambasadora država članica EU i šefa Delegacije EU u Podgorici i istakao da oni svjedoče kontinuiranom napretku Crne Gore.

„Pored zahtjevnog i napornog rada, tome doprinose i sve vidljiviji efekti napretka ka Evropskoj uniji i članstvo u NATO-u, koji donose kvalitet stabilnosti što stvara prostor da se nesmetano posvetimo onome što nam je kao društvu potrebno za održivi razvoj. U godini za nama, svakako je značajno dostignuće Vlade njena ekonomska politika koja je nastavila da donosi odlične rezultate po svim najvažnijim parametrima. Rast ekonomije u 2018. godini je impresivan i po kvartalima iznosi od 4,5% u Prvom, 4,9 u Drugom, a u Trećem je iznosio 5%. Porastao je i bruto dohodak po glavi stanovnika, Nezaposlenih je u prošloj godini bilo za gotovo 10.000 manje nego u 2017. godini. Stopa nezaposlenosti je sa 22,1 odsto, koliko je iznosila na kraju 2017. godine, smanjena preko 4 odsto. Smanjenju nezaposlenosti je doprinijelo povećanje ukupne ekonomske aktivnosti, snažan ekonomsko rast, koji je uticao na otvaranje novih radnih mjesta, odnosno povećanja broja zaposlenih za blizu 7.000 na kraju 2018. u odnosu na isti period 2017. ili blizu 12.000 u odnosu na kraj 2016. godine“ – rekao je premijer na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije.

Predsjednik Marković je naglasio da je naplata prihoda u prošloj godini bila veća za gotovo 180 miliona eura, da je deficit budžeta u 2018. smanjen na 3,5 odsto, te da je prema podacima Centralne banke Crne Gore ukupni priliv stranih direktnih investicija za dvanaest mjeseci 2017. godine iznosio 659 miliona eura, a u prvih 11 mjeseci prošle godine 747 miliona eura.

Obraćajući se ambasadorima država Evropske unije premijer je na političkom planu u prošloj godini izdvojio kao važnu činjenicu prekid bojkota parlamenta i početak dijaloga u okviru parlamentarne radne grupe o izbornom zakonodavstvu.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Ponoviću još jednom: dijalog se može voditi samo u institucijama, gdje se jedino zastupaju interesi građana i jača demokratija“ – rekao je predsjednik Marković.

U ovoj godini, rekao je premijer, prioriti Vlade su jasni: prvenstveno nastavak obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom. Naš cilj je da otvorimo jedino preostalo poglavlje, Poglavlje 8 – Konkurencija, ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i da postignemo internu spremnost za zatvaranje poglavljâ. Već u šest pregovaračkih poglavlja smo ostvarili napredak u ispunjavanju obaveza iz završnih mjerila.

„Naš cilj je i još intenzivniji rast ekonomije i stvaranje novih radnih mjesta. Realizacijom kapitalnih investicija, uz strana ulaganja, daljim razvojem malih i srednjih preduzeća i unapređenjem poslovnog ambijenta. Da bismo ostvarili ovaj cilj Vlada će u ovoj godini pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv neformalne ekonomije normativnim intervencijama ali i snažnim i odlučnim akcijama poreskih organa i organa za sprovođenje zakona. Svakako, bićemo i dalje aktivni u regionu u podršci susjedima i prenošenju naših iskustava iz integracionih procesa. Svojim postupcima nastavićemo da opravdavamo poziciju koju imamo u procesu pristupanja Uniji, u okviru regiona i kao članica NATO-a“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković se zahvalio ambasadorima na angažmanu i doprinosu razvoju Crne Gore i čestitao Rumuniji preuzimanje predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

„Znamo da će Rumunija tokom predsjedavanja imati teške zadatke pred sobom, pitanja višegodišnjeg budžeta EU, Brexita, migracija... zato cijenimo što je među prioritetima i pitanje proširenja. Uvjereni smo da će se uspješno suočiti sa ovim izazovima. Želim da zahvalim i Austriji, tokom čijeg predsjedavanja smo otvorili veoma važno Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Saradnja sa Trojkom, koju pored Rumunije čine Finska i Hrvatska, za nas predstavlja dodatnu priliku u narednom periodu, jer sve tri zemlje su naši prijatelji i partneri koji razumiju Zapadni Balkan i Crnu Goru, kao i značaj politike proširenja“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Na sastanku su govorili i ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađi koji je govorio o prioritetima rumunskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije kao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?