Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, Hrvatske i Albanije dogovorili još tješnju saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala

Objavljeno: 22.01.2019. 22:16 Autor: MUP
Crna Gora, Hrvatska i Albanija dobro sarađuju na suočavanju sa ilegalnim migracijama i kontroli granica, ali vide prostor za dalje unapređenje saradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala i posebno za implementaciju sporazuma sa Evropskom obalskom i graničnom stražom (Frontex) – zaključili su danas u Zagrebu ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, Davor Božinović i Sander Lešaj.

Ministar Nuhodžić je na sastanku posebno naglasio važnost operativne razmjene informacija na planu suzbijanja ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala. To je ilustrovao činjenicom da je proteklih godina, u saradnji sa Tužilaštvom, krivičnim prijavama procesuirano više od 70 lica, članova krijumčarskih mreža koji su djelovali na teritoriji Crne Gore.

„Naše uvjerenje i naš moto je: Bezbjednost i izazovi na teritoriji Evrope su nedjeljivi i zajednički“, saopštio je ministar Nuhodžić. U tom smislu, zaključio da izazove migracija koji imaju globalnu dimenziju jedino možemo rješavati sinergijski, ako sarađujemo operativno i strateški.

MUP„I dalje ćemo jačati kapacitete graničnih policija, modernizovati tehničko opremanje granica, raditi na povećanju prihvatnih kapaciteta, dosljedno sprovoditi sporazume o readmisiji te usvajati šengenske standarde, kada je u pitanju bezbjednost i nadzor granica“, dodao je Nuhodžić. Kazao je kako je Hrvatska daleko odmakla na šengenskom putu te da u tome može pružiti pomoć Crnoj Gori, koja je, iako mala zemlja, po pitanju ilegalnih migracija spremna pružiti sve svoje raspoložive resurse u saradnji sa zemljama regiona i zemljama Evropske unije, te zaključio kako je i saradnja ministarstava unutrašnjih poslova kvalitetna i intenzivna, a međusobni odnosi iskreni, otvoreni, partnerski, prijateljski i dobrosusjedski, što je, takođe, važan uslov za kvalitetno suprotstavljanje i rješavanje ovih problema.

Domaćin sastanka, ministar Božinović, rekao je da Hrvatska insistira unutar Evropske unije na uključenosti država našeg regiona u teme koje se tiču bezbjednosnih izazova.

„Mi smo iz svih, hrvatskih i regionalnih interesa insistirali na tome da države Jugoistočne Europe, a to su i države kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, nikako ne budu zapostavljene u dijalozima koji se vode na nivou EU, zbog toga što je to u zajedničkom interesu, ne samo u interesu zemalja ovog dijela Evrope, već Evrope kao cjeline“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović. Ukazao je i na značaj realizacije implementacije statusnih sporazuma s Evropskom obalskom i graničnom stražom (Frontex).

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, Hrvatske i Albanije saglasili su se da je današnji susret rezultirao vrlo sadržajnim razgovorom i izrazili zadovoljstvo postignutim i dogovorenim, što će u narednom periodu implementirati kroz radne grupe, kako bi dodatno unaprijedili saradnju, a time i otpornost na izazove s kojima se svi zajedno suočavamo.

Tokom sastanka, razgovaralo se i o mogućnosti povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU koji stoje na raspolaganju Crnoj Gori i Albaniji, kao i o razvoju zajedničkih, s Hrvatskom, prijedloga vezanih za jačanje graničnih kapaciteta i granične policije.


MUP  Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA



















Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?