Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Finalisti kviza Eumetrija posjetili KEI: Mlade generacije garantuju evropsku budućnost Crne Gore

Objavljeno: 28.01.2019. 19:53 Autor: KEI
Evropska budućnost Crne Gore je zagarantovana uz mlade generacije koje su spremne da upoznaju EU i prošire svoje vidike, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Drljević je danas razgovarao sa srednjoškolcima iz Rožaja, sa Cetinja i iz Bijelog Polja, finalistima TV kviza Eumetrija. Čestitao je svim takmičarima na učešću u kvizu, istakavši da je impresioniran njihovim znanjem.

„Oni su tokom takmičenja pokazali ogromno znanje, ne samo što se tiče procesa EU integracije, funkcionisanja država članica i institucija EU, već i opšte znanje i kulturu, kao i da poznaju različitosti na kojima počiva EU. Oduševljen sam činjenicom da imamo mlade generacije koje su spremne da upoznaju EU, da prošire vidike. Sa ovakvim generacijama naša evropska budućnost i perspektiva su zagarantovani“, poručio je on.

Glavni pregovarač je naveo da mladi predstavljaju populaciju koja će u najvećoj mjeri osjetiti prednosti članstva Crne Gore u EU. „Mi kroz komunikacionu strategiju pokušavamo da približimo evropsku priču i ideju svim ciljnim grupama. Zasigurno je da su učenici, odnosno mladi, ciljna gupa koja nam je veoma važna“, dodao je Drljević.

KEI

Članica rožajske ekipe, Almasa Husović, istakla je da je takmičenje bilo odlična prilika da učenici na najbolji način predstave svoju školu i grad, dok učenik cetinjske gimnazije, Jovan Cebalović, smatra da je kviz Eumetrija pokazao da i u Crnoj Gori živi duh Evrope, a da su mlade generacije tu da to i pokažu.

Učenica bjelopoljske gimnazije, Elma Mušović, istakla je zadovoljstvo učešćem u kvizu i druženjem sa ostalim takmičarima. Poručila je da će svaki učenik i student imati više privilegija ukoliko bude proširio svoje vidike, a učešće u ovakvom kvizu je, dodala je, jedan od načina.

Prvo mjesto, u TV kvizu Eumetrija, koji je tokom proteklih sedmica emitovan na televiziji Vijesti, osvojila je ekipa rožajske gimnazije, koju su činili Almasa Husović, Semina Kalač i Aiša Kalač. Na drugom mjestu su cetinjski gimnazijalci David Vuković, Jovan Cebalović i Đorđije Proroković, dok je treće mjesto osvojila ekipa bjelopoljske gimnazije, koju čine učenici Iva Kljajević, Elma Mušović i Luka Bulatović.

Kviz je, uz podršku Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva sporta, Ministarstva prosvjete, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU Info centra i UNDP-ja, a u saradnji sa TV Vijesti, realizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO). U kvizu su učestvovale ekipe 20 crnogorskih srednjih škola, koje su pokazale izuzetno znanje o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Crne Gore EU.

Rožajski gimnazijalci su nagrađeni putovanjem u Brisel, a vrijedne nagrade su obezbijeđene i za drugoplasiranu i trećeplasiranu ekipu.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE










Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?