Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministri Bogdanović i Bonisoli: Dogovoreno formiranje Odbora za implementaciju bilateralnog Sporazuma u oblasti kulture

Objavljeno: 01.02.2019. 19:07 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je u zvaničnoj posjeti Republici Italiji, tokom koje je imao susret sa ministrom za kulturnu baštinu i kulturne aktivnosti te zemlje Albertom Bonisolijem.

MKU

Ministar Bogdanović je izrazio zadovoljstvo susretom sa italijanskim kolegom, naglasivši visok nivo i kvalitet saradnje koju u svim oblastima kulture ostvaruju Crna Gora i Republika Italija.

Sagovornici su se složili da nedavna ratifikacija Sporazuma iz oblasti obrazovanja i kulture u Skupštini Republike Italije, predstavlja snažan temelj i podsticaj buduće saradnje. U cilju njegove dinamičnije implementacije, sagovornici su dogovorili formiranje zajedničkog Odbora koji će se baviti određivanjem prioritetnih oblasti za saradnju, ali i njihovoj implementaciji.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posebno je ukazao na značaj razmjene iskustava, ali i znanja, sa italijanskim stručnjacima u oblasti kulturne baštine.

MKU

“Očuvanje bogate kulturne baštine, ali i njena turistička valorizacija, predstavljaju samo neke od oblasti na kojima ćemo sarađivati sa našim prijateljima iz Republike Italije. Višedecenijsko iskustvo, ali i stručna znanja i vještine koje imaju kolege iz Italije u ovoj oblasti, biće snažna podrška na prevazilaženju izazova sa kojima se susrijeće crnogorska kulturna baština”, istakao je Ministar Bogdanović.

Ministar Bonisoli je izrazio spremnost da Republika Italija kroz procese edukacije obezbijedi višemječnu obuku u Firenci za nekoliko crnogorskih konzervatora i restauratora.

Govoreći o kinematografiji, ministar Bogdanović je informisao ministra Bonisolija o novom zakonskom rješenju iz oblasti kinematografije koji je nedavno usvojen u crnogorskom parlamentu. Sagovornici su konstatovali da podsticaj od 25%, koji je tretiran novim zakonskim rješenjem, Crnu Goru čini konkurentnom u ovoj oblasti, te da će se razmotriti mogućnost zaključivanja bilateralnog sporazuma o koprodukciji izmedju država. Takođe, prepoznata je i potreba za za dodatnom saradnjom izmedju Filmskog centra i Instituta Ćinećita.“

Ministri su razgovarali i o saradnji u oblasti kulturne baštine i to prevashodno kroz nastavak aktivnosti sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije u oblasti istraživanjja na području Duklje, nekadašnjem rimskom gradu, kao jednom od najstarijih arheoloških nalazišta koje se od 2010. godine nalazi na Tentativnoj listi Crne Gore za potencijalni upis na UNESCO listu svjetske baštine.

„Dogovorena je i razmjena između naših institucija i umjetnika, posebno u oblasti savremene umjetnosti. Pored italijanske Prijestonice, u kojoj će crnogorski umjetnici imati priliku da prezentuju svoje stvaralaštvo, precizirano je i da u gradu Materi, koja je evropska prijestonica kulture, organizujemo događaje na kojima će Crna Gora predstaviti svoje potencijale u oblasti stvaralaštva, te na taj način dodatno promovisati crnogorku umjetnost“, saopštio je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanović je pozvao ministra Bonisolija da posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvatio. Sastanku sa Ministrom Bonisolijem, prisustvovala je i ambasadorka Crne Gore u Rimu Sanja Vlahović.
MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?