Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Bukurešt: Politika proširenja od značaja za dalji ekonomski razvoj i sigurnost regiona i Evrope

Bukurešt: Politika proširenja od značaja za dalji ekonomski razvoj i sigurnost regiona i Evrope
Datum objave 01.02.2019 13:23 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVP
Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas u Bukureštu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova (Gimnih), na poziv visoke predstavnice za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i ministra vanjskih poslova Rumunije Teodora Meleškanua.

Ministar Darmanović je čestitao Rumuniji na prvom predsjedavanju Savjetom EU, te pozdravio definisane prioritete šestomjesečnog programa. Takođe, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je politika proširenja visoko na agendi predsjedavanja i na toj liniji istakao uvjerenje da integracioni proces, zasnovan na principu regate, značajno podstiče reformu naših društava i dalji ekonomski razvoj regiona, istovremeno jačajući sigurnost, mir i konkurentnost Evrope. 

Crnogorski šef diplomatije je izrazio očekivanje da će preostalo pregovaračko poglavlje 8 (Konkurentost) biti otvoreno tokom ove godine, kao i da ćemo ispuniti privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. Takođe, ukazao je na punu posvećenost crnogorskih institucija u postizanju interne spremnosti za zatvaranje niza poglavlja.

Na sastanku u Bukureštu razmijenjena su mišljenja o saradnji sa Kinom, s fokusom na ona pitanja koja su od značaja za EU i zemlje kandidate.

Neformalni sastanak, kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU i Turske, kao i predstavnici Evropske komisije, bio je prilika da ministri razmotre i druga aktuelna pitanja i izazove unutar Unije.

Na marginama sastanka, danas u Bukureštu, ministar Darmanović imao je bilateralne susrete sa ministrom vanjskih poslova Republike Češke Tomašom Petričekom, ministarkom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Marijom Pejčinović Burić, kao i sa irskim šefom diplomatije Sajmonom Kovenijem.

VIDEO - Bukurešt - MVP Srđan Darmanović - IZJAVA nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova (Gimnih)


Ministarstvo vanjskih poslova