Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić i komesar Avramopulos parafirali Sporazum o aktivnostima koje sprovodi Frontex: Ekspertska pomoć EU Crnoj Gori je sigurno jedna od boljih investicija

Objavljeno: 05.02.2019. 22:07 Autor: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
FOTO EUFOTO EU

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su danas u Briselu Sporazum između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

„Sporazum sa Frontex-om će doprinijeti unapređenju granične bezbjednosti i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija, a, samim tim, i još boljoj zaštiti naših granica od svih oblika kriminala“, izjavio je ministar Nuhodžić na zajedničkoj konferenciji sa Avramopulosom.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana, upravo je jedan od prioriteta u Strategiji proširenja Evropske unije jačanje operativne i strateške saradnje na polju granične bezbjednosti. „A prilog tome jeste i današnje parafiranje sporazuma sa evropskom agencijom Frontex. Na ovaj način, Crna Gora nastavlja da politike u oblasti migracija i upravljanja granicama koordinira sa politikom Brisela“, istakao je Nuhodžić.

CG kao sljedeća članica EU sprovodi zajedničku politiku na dobrobit građana i CG i EU

FOTO EUMinistar je izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji i komesaru Avramopulosu na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori u oblasti vladavine prava, a posebno u implementaciji Šengenskog akcionog plana. „Ekspertska i druga pomoć Crnoj Gori je sigurno jedna od boljih investicija, jer je kroz nabavku materijalno-tehničkih sredstava i opreme, pojačan nadzor granice i unaprijeđen rad naše Granične policije, što je rezultiralo efikasnijom borbom protiv prekograničnog kriminala i konkretnim rezultatima“, saopštio je ministar Nuhodžić. On je ukazao na značaj činjenice da je naša zemlja i članica NATO-a.

Podsjetivši da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, koja treba da otvori još samo jedno pregovaračko poglavlje, u potpunosti dijeli sa svojim partnerima bezbjednosne izazove i sprovodi zajedničku evropsku politiku bezbjednosti. Rekao je da naša zemlja to čini na dobrobit i sigurnost ne samo svojih građana nego i građana cijele Evropske unije.

Avramopulos: Crna Gora je faktor stabilnosti u regionu

FOTO EUKomesar Avramopulos je iskazao zahvalnost Vladi Crne Gore na naporima da se pravovremeno sprovedu sve procedure za parafiranje sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima Frontexa. „Izazovi sa kojima se suočavama su zajednički i jedini pravi način da im se suprotstavimo jeste da radimo zajedno“, naglasio je Avroamopulos.

On je istakao da je sporazum značajan za Crnu Goru i pozitivno ocijenio aktivnosti koje Crna Gora spovodi u oblasti migracija i upravljanja graničnom bezbjednosšću. Takođe, dodao da su statusni sporazumi zemalja sa Frontex-om dio procesa približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„Crna Gora je dio evropske porodice“, rekao je komear Avramopulos. Dodao je da svi zajedno u Regionu treba da rade na suzbijanju svih vidova kriminala.

„Crna Gora, iako mala država, jeste faktor stabilnosti u regionu. Evropska komisija će nastaviti da pruža punu podršku daljim naporima Vlade Crne Gore na ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji, posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i terorizma“, naveo je Avramopulos.

Komesar Avrmopulos se zahvalio ministru Nuhodžiću na dosadašnjoj saradnji, ističući da Crnu Goru smatra prijateljskom zemljom u regionu i pravom evropskom zemljom.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?