Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović otvorio manifestaciju “Kreativna Crna Gora: Dani Crne Gore u Zagrebu”: Novo lice Crne Gore, lišeno stereotipa o patrijarhalnoj kulturi

Objavljeno: 05.02.2019. 23:31 Autor: MKU
MKUMKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je danas manifestaciju “Kreativna Crna Gora: Dani Crne Gore u Zagrebu”. Program manifestacije počeo je otvaranjem izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore "26>41“, predstavljanjem proizvoda kreativnih industrija Crne Gore i nastupom crnogorske violinistkinje Verice Čuljković.

Na otvaranju su govorili i Nataša Owens, predsjednica “Europskog pokreta Hrvatska” i “Europskog doma Zagreb”, Nj. E. Boro Vučinić, ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Manifestaciju “Kreativna Crna Gora: Dani Crne Gore u Zagrebu”, otvorio je Ministar kulture Crne Gore Alekandar Bogdanović, koji je u svom obraćanju posjetiocima istakao:

„Dane Crne Gore u Zagrebu“ otvara retrospektiva jednog segmenta crnogorske savremene kulture, što, moglo bi se reći, predstavlja pravedan uvod u ovu manifestaciju. Kažem – pravedan, jer nam prošlost i savremenost govore da su kultura i umjetnost oblasti u kojima su se veze između Hrvatske i Crne Gore pokazale kao najotpornije i najtrajnije. O tim kulturnim vezama svjedoče kako umjetnici koji jednako pripadaju i hrvatskoj i crnogorskoj umjetnosti, kakvi su Dušan Vukotić, Stevan Luketić, Dimitrije Popović, Mirko Kovač ili Veljko Bulajić, tako i sami sadržaji umjetničkih djela, čije su teme i motivi jednako bliski i Hrvatu i Crnogorcu."

MKUMinistarstvo kulture

"Siguran sam da će ove izložbe posjetiocima pokazati jedno novo lice Crne Gore, lišeno onih stereotipa o maloj patrijarhalnoj kulturi u kojoj dominiraju folklor i epika. Posljednje dvije decenije, a pogotovo od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine, kulturna strategija Crne Gore zasnovana je na potpunoj otvorenosti prema svjetskim iskustvima i, u skladu s njima, savremenijem promišljanju sopstvenih kulturnih i identitetskih posebnosti" - kazao je Ministar Bogdanović.

"Ovakva manifestacija, koja nudi uvid u kulturne i privredne aktuelnosti države jasno usmjerene ka evroatlantskim integracijama, jeste i mjesto razmjene iskustava stečenih u procesu tih integracija, pogotovo što je Hrvatska, kao članica Evropske unije, u sličnim okolnostima prošla pretpristupni proces u kom se Crna Gora sada nalazi" - dodao je ministar Bogdanović.

Zaključujući svoje obraćanje ministar Bogdanović je izrazio uvjerenje da će “Dani Crne Gore u Zagrebu” podstaći stvaranje novih kontakata, partnerstava i poslovnih prilika, dok će Ministarstvo kulture i ubuduće nastojati da učini sve što je potrebno za stavljanje na raspolaganje institucionalnih mehanizama.

Ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj. E. Boro Vučinić, naveo je da je Crna Gora okrenuta zajedničkoj evroatlantskoj perspektivi, spremna da u duhu najboljih dobrosusjedskih odnosa i saradnje razvija dobre odnose sa svima u svom okruženju, a posebno onima, sa kojima se dijele isti ciljevi i vrijednosti.

“Naravno, tu posebno mjesto ima prijateljska Republika Hrvatska, koja je i do sada pokazala svoju spremnost da podrži Crnu Goru na svom evropskom putu. Uz zahvalnost za to, ovo je prilika da našim susjedima, već sada poželimo uspješno predsjedavanje EU naredne godine. Stoga, i organizovanje ovog crnogorskog promotivnog događaja nosi sa sobom određenu simboliku, jer se održava upravo u Evropskom domu” naveo je Vučinić.

MKUGradonačelnik Grada Zagreb, gdin. Milan Bandić, pokazao je izuzetno zadovoljstvo svojim prisustvom na događaju te naglasio kako je to još jedan dokaz, da umjetnička djela pronalaze zajednički jezik i povezuju ljude na jedan viši nivo.

“Možemo slobodno reći da su, uprkos skoroj turbulentnoj prošlosti, danas skladni odnosi Hrvatske i Crne Gore, osobito doprinjele dvije nacionalne zajednice – hrvatska u Crnoj Gori i crnogorska u Hrvatskoj. Ono što nas najviše povezuje to je kulturna tradicija i baština; kultura i zajednica… Nadalje ističem kako njegujemo izuzetne odnose sa “Crnogorskom nacionalnom zajednicom” u Zagrebu, te Grad podupire njihov rad”, rekao je Bandić u svom izlaganju.

Manifestacija koja se organizuje u Europskom domu u Zagrebu trajaće do 13. februara 2019. godine.

Osim navedenih izložbi program manifestacije uključuje koncerte, predavanja, okrugle stolove, prezentacije, a biće prezentovani i razvojni potencijali Glavnog grada, vinske ceste Podgorice i turistička ponuda sjevernog, centralnog i južnog regiona Crne Gore. U saradnji Privredne komore Crne Gore i Hrvatske gospodarske komore, biće održan i poslovni forum privrednika dvije države.

Organizatori događaja su Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, Glavni grad Podgorica, Privredna komora i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo kulture
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?