Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković odgovorio Vijestima: U borbi protiv hakerskih napada na vaš sajt morate sarađivati sa nadležnim državnim organima

Objavljeno: 08.02.2019. 15:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je da medijska kuća Vijesti, koja je od njega juče zatražila da se lično zainteresuje za ishod hakerskih napada na svoj internet sajt, nije dostavila Upravi policije izvještaj sa neophodnim podacima o hakerskim napadima, te da je za dalju kriminalističku obradu slučaja nužna adekvatnija saradnja i komunikacija urednika i administratora Vijesti i njihovog inostranog provajdera sa nadležnim državnim organima Crne Gore.

„Povodom javnog obraćanja koje ste mi uputili u vezi sa hakerskim napadima na portal www.vijesti.me, želim da Vas informišem da sam odmah zatražio izjašnjenje Uprave policije u vezi sa Vašim navodima. Iz njihovog odgovora jasno proizilazi da vaša kuća nije zvanično prijavila napade povodom kojih ste mi uputili pismo, ali da su službenici Grupe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala po saznanju stupili u kontakt sa vašim urednikom, sa namjerom dobijanja više informacija odakle dolaze napadi na portal Vijesti, i ko stoji iza njih. Međutim, Upravi policije nije dostavljen izvještaj sa neophodnim podacima o hakerskim napadima, što je pravdano činjenicom da o sajber bezbjednosti vašeg portala brine strana firma, te da traženi izvještaj ne možete dostaviti. Dakle, organi pod jurisdikcijom ove Vlade pokrenuli su istragu sajber napada na vaš portal, a izvještaj o napadima neophodan je radi pribavljanja podataka koji će policiji omogućiti dalju kriminalističku obradu“ – stoji u pismu predsjednika Vlade Marijani Bojanić, izvršnoj direktorici Daily Pressa, izdavača dnevnog lista Vijesti.

Premijer Duško Marković u pismu navodi da sajber napadi na portal Vijesti nijesu usamljen slučaj, niti izuzetak te da je samo u januaru ove godine, registrovano i odbijeno više desetina hiljada sajber napada koji su sa različitih adresa bili usmjereni na infrastrukturu državnih organa.

„Efikasan odgovor na ovu vrstu kriminalne aktivnosti, koja ima međunarodne razmjere, predstavlja ozbiljan izazov za institucije. Zbog toga sa našim partnerima razvijamo institucionalne i operativne kapacitete za njihovo suzbijanje i eliminisanje. Podsjećam Vas i da je zaštita i bezbjednost vašeg portala odgovornost inostranog provajdera kojeg ste angažovali, i želim da ukažem da je u konkretnom slučaju nužna adekvatnija saradnja i komunikacija sa nadležnim državnim organima, kako provajdera tako i urednika i administratora vašeg portala“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u pismu upućenom izvršnoj direktorici Daily Pressa Marijani Bojanić.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO: Novogodišnji prijem predsjednika Vlade, 26. decembra 2017.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?