Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Премијер Марковић са представницима њемачке WПД: Велике развојне шансе у области обновљивих извора енергије

Премијер Марковић са представницима њемачке WПД: Велике развојне шансе у области обновљивих извора енергије
Датум објаве 11.02.2019 12:07 | Аутор КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Енергтески сектор у Црној Гори има озбиљан потенцијал и велике развојне шансе посебно у области обновљивих извора енергије, оцијењено је на састанку предсједника Владе Душка Марковића и представника њемачке групе WПД.

Указујући на охрабрујуће економске параметре и успјехе у економској политици Владе, премијер Марковић је казао да, кроз кредибилне стране инвестиције, желимо да валоризујемо потенцијале у енергетици и у том контексту драгоцјеним оцијенио интересовање WПД-а, групе која је доминантно фокусирана на развој и финансирање вјетроелектрана.

На састанку је оцијењено да цијело црногорско залеђе има могућности за изградњу вјетроелектрана те да ће Влада радити на идентификацији локација и стварању прилика за развој.

„Црна Гора постаје регионално енергетско чвориште“, казао је премијер и додао да је Влада ставила мораторијум на политику субвенционирања електричне енергије добијене из обновљивих извора.

Директор WПД-а за Европу Андреас Шоле казао је да они желе да инвестирају у Црну Гору, да имају знања и могућности с обзиром на то да су у цијелој Европи инсталирали око 4.500 мегавата вјетрогенератора. Указали су на бенефите искоришћавања енергије вјетра с обзиром на технолошке иновације у тој области и снижавање цијена производње такве енергије.

Предсједник Марковић је казао и да Црна Гора жели да развија свеукупно стратешко партнерство са Њемачком, како на политичком тако и на економском плану. Са таквим опредјељењем сагласио се и амбасадор Њемачке у Подгорици Роберт Вебер који је присуствовао састанку.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ