Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa predstavnicima njemačke WPD: Velike razvojne šanse u oblasti obnovljivih izvora energije

Objavljeno: 11.02.2019. 18:07 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Energteski sektor u Crnoj Gori ima ozbiljan potencijal i velike razvojne šanse posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika njemačke grupe WPD.

Ukazujući na ohrabrujuće ekonomske parametre i uspjehe u ekonomskoj politici Vlade, premijer Marković je kazao da, kroz kredibilne strane investicije, želimo da valorizujemo potencijale u energetici i u tom kontekstu dragocjenim ocijenio interesovanje WPD-a, grupe koja je dominantno fokusirana na razvoj i finansiranje vjetroelektrana.

Na sastanku je ocijenjeno da cijelo crnogorsko zaleđe ima mogućnosti za izgradnju vjetroelektrana te da će Vlada raditi na identifikaciji lokacija i stvaranju prilika za razvoj.

„Crna Gora postaje regionalno energetsko čvorište“, kazao je premijer i dodao da je Vlada stavila moratorijum na politiku subvencioniranja električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Direktor WPD-a za Evropu Andreas Šole kazao je da oni žele da investiraju u Crnu Goru, da imaju znanja i mogućnosti s obzirom na to da su u cijeloj Evropi instalirali oko 4.500 megavata vjetrogeneratora. Ukazali su na benefite iskorišćavanja energije vjetra s obzirom na tehnološke inovacije u toj oblasti i snižavanje cijena proizvodnje takve energije.

Predsjednik Marković je kazao i da Crna Gora želi da razvija sveukupno strateško partnerstvo sa Njemačkom, kako na političkom tako i na ekonomskom planu. Sa takvim opredjeljenjem saglasio se i ambasador Njemačke u Podgorici Robert Veber koji je prisustvovao sastanku.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?