Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prvi dan ministarskog sastanka (NAC) u Briselu: Bošković naglasio da Crna Gora odlučno sprovodi politike Alijanse

Objavljeno: 13.02.2019. 22:10 Autor: mod
Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvuje na prvom ovogodišnjem sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane koji se danas i sjutra održava u Briselu.

Na sastanku se razmatraju ključni izazovi na polju međunarodne bezbjednosti, imajući u vidu potrebu pružanja uvezanog i sveobuhvatnog odgovora na takve izazove. Razmatrana je takođe dosadašnja realizacija smjernica sa posljednjeg Samita NATO u Briselu, te naredni koraci u ispunjavanju ključnih zadataka koji se sprovode u cilju kontinuiranog unapređenja sistema kolektivne odbrane. Ministri odbrane zemalja članica Alijanse naglasili su čvrstu posvećenost i jedinstvo Alijanse na planu kontrole naoružanja, razoružanja i zabrane proliferacije oružja za masovno uništenje, kao važnih segmenata koji doprinose očuvanju evroatlantske bezbjednosti. Tom prilikom, pozdravljena je zajednička izjava o Sporazumu o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF Treaty), objavljena 1. februara 2019. godine. 

mod

Ministar Bošković je istakao da Crna Gora nastavlja odlučno da sprovodi politike Alijanse budući da, kako je naglasio, jedinstvo svih saveznica predstavlja važan preduslov očuvanja bezbjednosti njihovih građana i teritorije od svih eventualnih prijetnji. Govoreći o spremnosti i sposobnosti NATO da se prilagođava potrebama izmijenjenog bezbjednosnog okruženja, ministar je pohvalio do sada ostvaren napredak na planu adaptacije NATO komandne strukture, što će omogućiti pružanje brzog odgovora na sve vrste potencijalnih izazova, te ukazao da će Crna Gora tokom ove godine pojačati doprinos u popuni pozicija u okviru nove strukture. Bošković je naglasio da Crna Gora podržava napore Alijanse u održavanju mira i stabilnosti, te podsjetio da je naša zemlja krajem prošle godine uputila izviđačko odjeljenje u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, u znak doprinosa Ojačanom prisustvu na istoku (eFP), što će biti praksa i u predstojećem periodu.

mod

Na sastanku je naglašeno da će zemlje članice Alijanse i u narednom periodu ulagati napore u cilju jačanja međusobne povezanosti cjelokupne trans-atlantske zajednice, ali i ravnomjerne raspodjele tereta, kao važnih komponenti koje doprinose kredibilitetu Alijanse. 
  
Ministar Bošković se danas u Briselu sastao sa ministrom nacionalne odbrane Republike Turske, generalom Hulusijem Akarom.

mod

On se zahvalio generalu Akaru na sveobuhvatnoj podršci Turske reformi odbrambenog sistema Crne Gore, posebno u oblasti modernizacije Vojske Crne Gore. Bošković je naglasio važnost implementiranja međuvladinog Sporazuma o nabavci uniforme za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore na period od pet godina, u skladu sa kojim je tokom prošle godine obnovljena maskirna uniforma pripadnika VCG, a najavio je nastavak projekta i u ovoj godini. Bošković i Akar su razmatrali mogućnosti obnavljanja kapaciteta Mornarice VCG, ali i obrazovanja crnogorskih kadrova u Turskoj. Sagovornici su se složili da je evroatlantska perspektiva Zapadnog Balkana ključna za uspostavljanje dugoročnog mira u ovom dijelu Evrope.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?