Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora posvećeno radi na primjeni Konvencije o zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine

Objavljeno: 14.02.2019. 18:00 Autor: Ministarstvo kulture
MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa direktoricom UNESCO Svjetskog Centra za kulturno nasljeđe Metild Rosler.

Ministar Bogdanović je upoznao sagovornicu Rosler sa aktuelnim temama i politikama koje Crna Gora sprovodi u odnosu na četiri dobra upisana na UNESCO Listu svjetske baštine, od čega su dva samostalna: Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor i dvije multinacionalne serijske nominacije: Stećci - srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka.

Ministar Bogdanović je takođe istakao važnost transnacionalne serijske nominacije bukovih šuma, kroz lokalitet Biogradska gora, imajući u vidu činjenicu da je riječ o jednoj od netaknutih prašuma Evrope.

„Postojeći upisi, ali i oni koje planiramo, obavezuju nas na dosljednu primjenu Konvencije o zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine, na čemu smo kao država Crna Gora posvećeno radili“, saoštio je ministar Bogdanović.

Sagovornici su s posebnom pažnjom tretirali pitanja Prirodnog i kulturno-istorijsko područje Kotora, koji je posebno važan predmet saradnje Crne Gore i Centra za svjetsku baštinu i Komiteta, kako bi se na najnolji mogući način zaštitile izuzetne univerzalne vrijednosti ovog Područja i sačuvao njegov status na Listi svjetske baštine.

Ministar Bogdanović je istakao da je usvajanjem Akcionog plana za dostizanje zahtjeva Komiteta iz Istanbula 2016. godine, čuvanje statusa postalo državna strategija, što je, pokazalo se, bilo neophodno kako bi se pravilno i trajno riješila neka pitanja. Primjena Akcionog plana otvorila je niz pitanja koja su tek počela da se rješavaju, a za to će biti potrebna kontinuirana podrška UNESCO-s, sa čime se složila i direktorica Rosler.

Ministar Bogdanović je upoznao Rosler i sa aktivnostima u vezi Nacionalng parka Durmitor. „Spremni smo da otpočnemo proceduru definisanja granica bafer zone i jako nam je važno da omogućimo Durmitoru održivi razvoj, ali tako da u potpunosti zaštitimo UNESCO vrijednosti“, naglasio je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanović je istakao kvalitativne pomake u saradnji sa kancelarijom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori u pogledu radova na sanaciji tvrđave Forte Mare u Herceg Novom, kao potencijalnoj ekstenziji Venecijanskih utvrđenja.

Tokom razgovora, ministar Bogdanović je naznačio potrebu za kontinuiranom saradnjom sa UNESCO-om u cilju što kvalitetnije zaštite područja u Crnoj Gori koja se nalaze na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

Sastanku su pored ministra Bogdanovića prisustvovali i: ambasadorka Crne Gore u Republici Francuskoj i stalna predstavnica pri UNESCO Dragica Ponorac, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović i sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.

Ministar Bogdanović se nalazi u dvodnevnoj posjeti sjedištu UNESCO u Parizu, tokom koje će se sastati i sa Odri Azule, generalnom direktoricom.

Ministarstvo kulture
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?