Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković na NAC-u: Crna Gora svjesna značaja projektovanja stabilnosti i jačanja bezbjednosti van granica NATO

Objavljeno: 14.02.2019. 18:18 Autor: mod
Danas je u Briselu okončan dvodnevni sastanak Sjevernotlantskog savjeta na nivou ministara odbrane (NAC).

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković je na sesiji posvećenoj NATO misijama i operacijama podsjetio da Crna Gora, svjesna značaja projektovanja stabilnosti i jačanja bezbjednosti van granica NATO, nastavlja da daje aktivan doprinos očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz upućivanje svojih pripadnika u međunarodne misije i operacije. 

Saveznice su se saglasile da će NATO nastaviti da pruža odlučan odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma, uz sveobuhvatan pristup koji zahtijeva angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice. Naglašeno je da će se i u predstojećem periodu raditi na izgradnji kapaciteta i unapređenju saradnje sa partnerima u cilju suzbijanja ovih prijetnji, čime se jača i cjelokupna bezbjednost NATO-a.

Imajući u vidu nepredvidivo bezbjednosno okruženje, kao i posvećenost Alijanse zaštiti teritorija i stanovništva svojih članica, istaknut je značaj preventivnog djelovanja na potencijalne izazove sa teritorija van granica NATO-a. U kontekstu eventualnih prijetnji koje mogu doći iz različitih strateških pravaca, razmatrane su dalje aktivnosti koje je potrebno sprovesti na planu jačanja NATO prisustva na istočnim granicama, kao i implementaciji mjera iz Okvira za Jug koji predstavljaju reakciju Alijanse na izazove koji dolaze sa Mediterana. 

Konstatovan je evidentan napredak kada je u pitanju saradnja NATO-a i Evropske unije, koja će i u narednom periodu ostati važan partner Alijanse, te naglašeno da međusobna povezanost međunarodnih aktera doprinosi efikasnijem odgovoru na bezbjednosne izazove. Takođe, istaknuto je da će se tokom narednih mjeseci raditi na realizaciji predviđenih zadataka i razmatrati budući oblici saradnje, u cilju uvezivanja aktivnosti i proširivanja zajedničkih oblasti djelovanja.

Ministar Bošković je naglasio važnost intenziviranja saradnje NATO-a i EU, kako bi se omogućilo efikasno djelovanje dvije organizacije, vodeći računa o međusobnoj komplementarnosti i razvoju odbrambenih kapaciteta, a u cilju jačanja evropske odbrane. 

On se danas sastao sa ministrom odbrane Republike Slovenije, Karlom Erjavecom.

mod

Razgovor je bio posvećen nastavku političkog dijaloga i jačanju bilateralne i regionalne saradnje u odbrambenoj i bezbjednosnoj sferi. Ministri su izrazili zadovoljstvo intenzivnom saradnjom koja se konstantno unapređuje kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, u okviru regionalnih inicijativa, a posebno kroz zajedničko učešće u vojnim vježbama i u međunarodnim misijama i operacijama. Bošković i Erjavec ukazali su na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Alijansi, kao garancije mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Sagovornici su istakli i važnost politike „otvorenih vrata“, a razgovarano je i o nastavaku saradnje u okviru Ojačanog prisustva Alijanse na Istoku (enhanced Forward Presence-eFP), u Letoniji, kao i u oblasti vazduhoplovstva i saradnje dvije mornarice.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?