Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bogdanović-Kasler: Zajedničko nasljeđe nas obavezuje na dinamičniju saradnju

Objavljeno: 18.02.2019. 22:03 Autor: MKU
Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Mađarskoj na poziv ministra za ljudske resurse u Vladi te države Mikloša Kaslera.

Tokom posjete Mađarskoj, ministri Kasler i Bogdanović potpisali su Program o kulturnoj saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period 2019 – 2021. koji ima za cilj unapređenje tradicionalno dobre saradnje u oblasti kulture i predviđa realizaciju zajedničkih projekata između institucija dvije zemlje.

"Dokument koji smo danas potpisali daje našim zemljama odličan okvir za saradnju u oblasti kulture koja će se bazirati na zajedničkoj promociji i popularizaciji naše bogate kulturne baštine, ali i na razmjeni znanja i iskustava", istakao je ministar Bogdanović nakon potpisivanja.

Tokom bilateralnog susreta ministara u Budimpešti, poseban fokus razgovora ticao se kinematografije, pri čemu je zaključeno kako postoji osnova da dvije države zajednički rade na uspostavljanju filmskog studija u Crnoj Gori. Imajući u vidu progres mađarske kinematografije, ali i iskustva mađarskih institucija u oblasti filma, ministar Bogdanović izrazio je interesovanje za razmjenu iskustava, što bi imalo djelotvoran uticaj po crnogorski film.

MKU                           

Takođe, kao još jedno od polja saradnje, ministri dvije države prepoznali su zajednički rad na polju uspostavljanja kreativnih habova na rezidencialnoj osnovi. U tom kontekstu, ministar Bogdanović inicirao je uspostavljanje zajedničkog haba, kao prostora u kojem će stvarati umjetnici iz Crne Gore i Mađarske, ali i drugih partnerskih država. Kao moguća lokacija tog prostora predložena je jedna od austrougarskih fortifikacija u našoj državi.

MKU

Uz to, ministar Bogdanović iskazao je namjeru da crnogorski autori budu zastupljeni na Art marketu u Budimpešti, kao jednoj od najznačajnijih manifestacija ove vrste u Evropi. Na taj način, obezbjedila bi se međunarodna vidljivost crnogorskih umjetnika, ali i otvorila mogućnost njihove saradnje sa brojnim međunarodnim partnerima – istakao je Bogdanović.

Osim navedenog, danas potpisanim programom planirana je i zajednička realizacija projekata i programa iz oblasti muzičko-scenske djelatnosti, pozorišta, kinematografije, vizuelne umjetnosti, književnosti i prevodilaštva, s posebnim akcentom na direktnu saradnju između relevantnih institucija dvije zemlje. Programom su prepoznati i potencijali za saradnju u oblasti kreativnih industrija, kao grani u razvoju.

MKU

Tokom boravka u Budimpesti ministar Bogdanović se sastao sa direktorom Art Marketa Atilom Ledenjijem, direktoricom filmskog studija Origo Martom Feksi Horvat, direktoricom filmskog studija MAFILM Ildiko Kovač, kao i sa predstavnicima Nacionalnog filmskog fonda Mađarske.

Pored ministra Bogdanovića, sastancima su prisustvovali ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol, direktor Filmskog Centra Crne Gore Sehad Čekić, kao i prodekan na Fakultetu likovnih umjetnosti Zdravko Delibašić.

   
MINISTARSTVO KULTURE
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?