Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Mađarskoj razgovarao o mogućnostima saradnje na uspostavljanju filmskog studija u Crnoj Gori

Objavljeno: 19.02.2019. 18:02 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se, tokom zvanične posjete Republici Mađarskoj, sa direktoricom filmskog studija Origo Martom Feksi Horvat i direktoricom filmskog studija MAFILM Ildiko Kovač.

Tom prilikom, Ministar Bodganović je posjetio ova dva filmska studija gdje je sa direktoricama razgovarao o mogućnostima saradnje na uspostavljanju filmskog studija u Crnoj Gori.

Sagovornici su istakli značaj filmskih studija ne samo u procesu filmske proizvodnje, već i u povezivanju filmskih stvaralaca, kao i ukazali na njihov značaj i u procesu obrazovanja kadrova u oblasti dramskih i audio-vizuelnih umjetnosti.

“Iskustva mađarskih kolega izuzetno su dragocjena, naročito u pogledu namjera da u Crnoj Gori bude otvoren filmski studio. Vjerujem da će dvije države zajednički raditi na uspostavljanju filmskog studija u Crnoj Gori, imajući u vidu progres mađarske kinematografije”, istakao je ministar Bogdanović.

MKU


Tokom posjete Mađarskoj, ministar Bogdanović sastao se i sa predstavnicima Nacionalnog filmskog fonda Mađarske i ukazao na mogućnost saradnje u oblasti koprodukcija, budući da Filmski centar Crne Gore raspisuje konkurse za manjinske koprodukcije.

MKU

“Crna Gora je posebno zainteresovana za koprodukcionu saradnju, bilo kao većinski ili kao manjinski koproducent, a ti napori praćeni su usvajanjem revidirane Konvencije Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji, ali i činjenicom da smo članice MEDIA potprograma Kreativne Evrope, a od 1. januara ove godine i fonda Savjeta Evrope – Eurimages”, podsjetio je Bogdanović.

MKU

Tokom razgovora, ministar Bogdanović je upoznao sagovornike o podsticajnim mjerama koje predviđa Zakon o kinematografiji prema kojem se za snimanja na teritoriji Crne Gore inostranim filmskim stvaraocima nudi povraćaj sredstava u iznosu od 25%.

MKU

Ministar Bogdanović je naglasio neophodnost saradnje krovnih institucija u oblasti kinematografije i izrazio zadovoljstvo zbog moguće saradnje sa Filmskim centrom Crne Gore.

Sagovornici su istakli izuzetno kvalitetnu i sadržajnu međuinstitucionalnu saradnju i iskazali spremnost da kroz prenos znanja i obuke u deficitarnim oblastima za stručnjake u Crnoj Gori, nastave sa učvršćivanjem partnerstva.

MKU

Tokom zvanične posjete Mađarskoj, ministar Bogdanović sastao se i sa direktorom Art Marketa Atilom Ledenjijem.

Tom prilikom, iskazana je spremnost da se crnogorskim umjetnicima, omogući da učestvuju na ovoj najvećoj umjetničkoj izložbi i vodećoj međunarodnoj manifestaciji te vrste u Istočnoj Evropi.

Tokom razgovora, u čijem fokusu je bila reprezentativnost ove kulturne manifestacije koja pruža priliku za predstavljanje blizu 500 umjetnika, potvrđena je snažna podrška crnogorskim umjetnicima na ovoj umjetničkoj platformi koja donosi svježinu evropskoj i globalnoj umjetničkoj sceni.

MKU

Posjeta ministra kulture Aleksandra Bogdanovića je rezultat dosadašnje uspješne i sadržajne saradnje dvije zemlje. Radnim sastancima sa mađarskim i međunarodnim institucijama, prisustvovali su ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol, direktor Filmskog Centra Crne Gore Sehad Čekić i prodekan na Fakultetu likovnih umjetnosti Zdravko Delibašić.

MINISTARSTVO KULTURE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?