Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković otvorio Ministarski sastanak o prelasku država ZB na čistu energiju: Dostižemo ciljeve, nema odustajanja od ekološke Crne Gore

Objavljeno: 21.02.2019. 21:05 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u Podgorici, otvarajući Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju, da naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike, da će Crna Gora čak i premašiti ambiciozni plan udjela obnovljivih izvora energije te da nema odustajanja od ekološke Crne Gore.

„Pitanje ekonomskog razvoja neodvojivo je od razvoja energetike, a energetika, kao strateška grana, podrazumijeva dobro promišljen i dugoročan plan. Srećom, zemlje Zapadnog Balkana i u ovom, krucijalno važnom poslu, imaju za partnera globalnog lidera. Evropska unija već decenijama postavlja standarde po pitanju održivog razvoja i čiste, klimatski neutralne energetike. U tom smislu, vaš današnji posao, uvaženi ministri, u bitnom je olakšan. Nedvosmislena opredijeljenost zemalja regiona ka evropskim integracijama, važan je opredjeljujući faktor dugoročnih nacionalnih energetskih politika i strategija. Crna Gora tu nema dilemu. Premda izuzetno mala, naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike. Uvozna zavisnost, izazovi zaštite životne sredine, još uvijek značajan prostor za unapređenje energetske efikasnosti, prijemčivost energije i energenata našim građanima i privredi, pitanja su sa kojima se suočava ova kao i svaka druga odgovorna Vlada u Evropskoj uniji“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je da je put naše zemlje jasan dodajući da će se u našoj zemlji graditi jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Crna Gora će, već je izvjesno, doseći i premašiti ambiciozno postavljeni nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji do 2020. godine. Plaćamo visoku cijenu za to, ali ostajemo uvjereni da će se ispravnost ovog hrabrog opredjeljenja potvrditi već na srednji rok. Početni propusti nas ne smiju dovesti u dilemu da li odustati od suštinski plementite namjere. Nema odustajanja od ekološke Crne Gore. Ali to podrazumijeva i ispravljanje propusta i permanentno unapređenje primijenjenih modela“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da nije slučajno to što korijeni regionalne saradnje i savremene Evrope sežu do uglja i čelika.

„Pitanja energetike i industrije ni davne 1951. godine nije bilo opravdano razmatrati u izolovanim nacionalnim okvirima. A danas, u svijetlu jasne potrebe za dekarbonizacijom i energetskom tranzicijom, tehnička potreba za integracijom kontinenta veća je nego ikad. Zemlje Zapadnog Balkana, kad već nijesu bile tu u vrijeme pune ekspanzije uglja kao energenta, ne smiju propustiti priliku da budu dio društva koje će ga prvo napustiti“ – zaključio je premijer.

Konferenciju je uz predsjednika Vlade otvorio i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?