Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković i komesar Han: CG promoviše evropsku perspektivu regiona i želi brži napredak ka EU

Objavljeno: 22.02.2019. 21:50 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izrazili su, nakon zvaničnih razgovora u Podgorici, zadovoljstvo napretkom Crne Gore u integraciji u EU, ali i našom opredjeljenošću da integracioni proces ubrzamo.

„Naša ambicija je da u ovoj godini zatvorimo jedino preostalo pregovaračko poglavlje 8 – konkurencija i, naravno, da ispunimo preostale obaveze u poglavljima 23 i 24 kako bismo dobili pozitivan Izvještaj i dobili završna mjerila koja bi bila dalja prekretnica za nastavak pregovaračkog procesa, u smislu bržeg zatvaranja poglavlja. Želim da kažem da smo o tome razgovarali veoma otvoreno. Uradili smo dosta, Crna Gora ima razloga da bude zadovoljna sa onim što je uradila, ali smo razgovarali i o našim nedostacima i slabostima na kojima treba zajednički da radimo kako bi pregovarački proces učinili dinamičnijim i sadržajnim“ – rekao je premijer Marković na zajedničkoj konferenciji za medije.

Komesar Han je zahvalio premijeru i Vladi na snažnoj posvećenosti procesu pristupanja Evropskoj uniji, stoga je dobro čuti da Crna Gora, koja kao država ima perspektivu ka EU, uživa veliku podršku Evropskoj uniji među stanovništvom i među političarima.

„Crna Gora je pouzdani regionalni igrač, zemlja koja je najviše napredovala i računam na to da će Crna Gora nastaviti da promoviše evropsku perspektivu za sve države regiona“ – rekao je Komesar Han.

Govoreći o političkoj situaciji u našoj zemlji komesar Han je ponovio da bojkot parlamenta nije evropski način rješavanja i iznošenja različitih mišljenja.

Premijer Marković je naglasio da nikada kao u poslednjih godinu dana, organizovani kriminal nije bio na koljenima naspram države, kako su rezultirale nekoliko poslednjih akcija kada su pravdi privedeni najznačajniji nosioci organizovanog kriminala, a aktivnošću Višeg tužilaštva razotkriće se nova krivična djela koja su se desila u poslednje vrijeme i istovremeno napad na novinarku Oliveru Lakić.
   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Autoput temelj ekonomskog rasta

Govoreći o našim prioritetima predsjednik Vlade je rekao da je ova godina dobro počela, da se naš budžet puni iznad plana i bolje nego u 2018. godini i da se kapitalne investicije nastavljaju te da stoga očekujemo dalji rast naše ekonomije.

„Zbog toga sam u razgovoru sa komesarom Hanom zatražio podršku, njegovu lično, a i Evropske komisije na nastavku radova na autoputu, druge dionice na putu od Mateševa prema Andrijevici, a Crna Gora već je iskazala svoj interes i podnijela aplikaciju za određena sredstva u okviru Zapadnoberlnske inicijative“ – rekao je premijer.

Komesar Han je rekao da je EU u prošloj godini izdvojila više od 36 miliona eura pretpristupne pomoći Crnoj Gori i dodao da će nastavak izgradnje autoputa biti dio interesa EU koji se tiče transevropske mreže.

„To je temelj ekonomskog rasta i uradićemo sve što možemo da pronađemo odgovarajuće rješenje za budžet i finansiranje projekta“ – zaključio je komesar Han.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Nema nikakve političke krize

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše tvrdnje pojedinih predstavnika opozicije da je potrebno formirati „tehničku vladu“ premijer je rekao da je zahtjev za tehničkom vladom legitiman, ali da je za njega kao premijera taj zahtjev neopravdan i politički neprihvatljiv.

„Crna Gora mora da radi na realizaciji svojih ekonomskih politika i ciljeva koje ona sadrži a tiču se ubrzanog ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta, poboljšanje standarda, razvoja zemlje u cjelini. Ako smo za dvije dvije godine smanjili nezaposlenost za preko 5 odsto, to je ipak rezultat. Zato smatramo da taj zahtjev nije utemeljen, nije realan“, rekao je premijer premijer dodajući da Vlada radi u punom kapacitetu dokle god ima podršku Parlamenta.

Upitan da prokomentariše ocjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da u našoj zemlji nema političke krize predsjednik Vlade je rekao da je saglasan sa ocjenom.

„Kakva politička kriza? Pa Vlada radi, budžet se puni, isplaćuju se penzije, isplaćuju se zarade, realizuju se projekti, plaćaju se sve obaveze, parlament fukncioniše... Kakva je to 'politička kriza'? Imamo političku tenziju, imamo političko nezadovoljstvo, imamo političke zahtjeve ali ne i političku krizu“ zaključio je premijer Marković.

Napadi na medije i inicijativa Karija Veseljija

Upitan o tome zašto nije osudio napade i pritiske na javni servis RTCG i Dnevne novine, kao što je osudio napade na druge medije, komesar Johanes Han je rekao da smatra da „svi treba da se uzdrže od napada“.

„Kad govorimo o političkoj debati, ja lično očekujem poštovanje između uključenih strana i ljudi. Ono što građani očekuju, ukoliko ste ljubitelji uzavrele debate, to je jedna stvar, ono što ja želim jeste da se uspostavi komunikacija, čak iako imate različita stanovišta nema potrebe za vrijeđanjem“ – rekao je evropski komesar.

Premijer Duško Marković je, na zahtjev da prokomentariše poziv predsjednika Skupštine Republike Kosovo Kadrija Veseljija o formiranju saveza Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore protiv Srbije rekao da naša zemlja nikada ni protiv koga nije formirala saveze.

„Crna Gora nije nikada bila ni sa kim protiv nekoga, dakle ni protiv Srbije. Ne razumijem takvu poruku. Ona ne može biti prihvaćena u Crnoj Gori i sa stanovišta Crne Gore je besmislena“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU CRNE GORE



Video: https://youtu.be/RyXiINBIeb8                                 Video: https://youtu.be/ANO4HcZ2RsA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?