Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drljević u Rožajama: Iskoristiti proces pristupanja za unapređenje kvaliteta života građana

Objavljeno: 25.02.2019. 21:45 Autor: KEI
Predstavnici lokalnih samouprava važan su dio reformskih procesa cjelokupnog društva i period pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji treba da iskoriste za jačanje sopstvenih kapaciteta i povlačenje sredstava iz evropskih fondova, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević tokom posjete Opštini Rožaje.

Drljević je, zajedno s pregovaračima za poglavlja 19 i 27, Ljiljanom Simović i Sašom Radulovićem, u okviru projekta „Evropski dan u tvom gradu“, posjetio Rožaje, i sa predsjednikom Opštine Ejupom Nurkovićem razgovarao o ulozi opština u pristupnim pregovorima i koristima od budućeg članstva, s fokusom na oblasti socijalne politike i zapošljavanja i oblast životne sredine i klimatskih promjena. Posjetio je i Gimnaziju „30. septembar“ i učestvovao na javnoj debati „Uloga lokalnih samouprava u pristupnim pregovorima“.

KEI

Tokom sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, glavni pregovarač je naglasio da je, osim Vlade koja odgovorno i posvećeno vodi proces pristupanja države EU, veoma bitan doprinos civilnog sektora, akademske i poslovne zajednice i, posebno, lokalnih samouprava, koje očekuju brojne obaveze i mogućnosti, kako u procesu pristupanja, tako i nakon stupanja u članstvo.

„Iz tog razloga je važno da predstavnici lokalnih samouprava budu dio reformskih procesa i da se na vrijeme upoznaju sa politikama EU i njenim propisima i standardima. Lokalnim samoupravama su u procesu pristupanja na raspolaganju brojne mogućnosti iz evropskih fondova čije je efikasno korišćenje preduslov za unapređenje kvaliteta života građana. Treba da, u partnerstvu s Vladom, konstantno radimo na jačanju kapaciteta opština radi efikasnijeg povlačenja sredstava iz dostupnih fondova“, naveo je Drljević.

Drljević i Nurković su saglasni da su projekti sprovedeni na području rožajske opštine primjer kako se, uz podršku sredstava iz EU fondova, a koristeći sopstveno znanje, iskustvo i rad, može unaprijediti život i rad građana Rožaja.

KEI

Nurković je, tokom javne debate, naglasio da je, budući da se najveći dio pravnih tekovina EU primjenjuje na lokalnom nivou, potrebno što više uključiti predstavnike lokalnih samouprava u pregovarački proces.

„Znamo i da se najveći dio reformskog procesa zapravo odnosi na lokalni nivo na koji je usmjeren veliki dio finansijske podrške Evropske unije, međutim evidentno je da nam je bilo vrlo teško doći do ovih sredstava. Mi smo vrijedno radili u posljednih nekoliko godina i počeli da dobijamo projekte finansirane od strane EU. Posebno ističem značaj osnivanja Rivolving fonda za opštine koji je predviđen novim Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, koji postaje operativan“, istakao je predsjednik Opštine Rožaje.

KEI

Ljiljana Simović je tokom javne debate istakla da se Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodeći programe finansirane iz IPA fondova, priprema za korišćenje Evropskog socijalnog fonda (ESF), čime će biti ispunjeno treće mjerilo za zatvaranje poglavlja 19. Socijalna politika i zapošljavanje, a nakon ulaska Crne Gore u EU taj fond će biti dostupan svim građanima Crne Gore.

Saša Radulović je poručio da je poglavlje 27 najvažnije, jer štiti život sam, od vode do vazduha. Kako je dodao, svaki korak na putu prema zatvaranju tog poglavlja je razvojna šansa.

Drljević i Nurković su posjetili projekte koje je Opština Rožaje u prethodnom periodu realizovala: projekat „CRAFTSMAN“, koji se sprovodi u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, a čiji je cilj promocija zapošljavanja i mobilnost radne snage u prekograničnoj oblasti kroz povećanje nivoa zapošljivosti i mogućnosti zapošljavanja za zanatlije, kao i projekat „Razvoj ženskog preduzetništva u opštini Rožaje“, čije sprovođenje je doprinijelo unapređenju kvaliteta života u opštini Rožaje kroz osnaživanje žena u oblasti preduzetništva i promociju kulture cjeloživotnog učenja.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE














Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?