Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Raimondijem: Crna Gora posvećena primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima

Objavljeno: 01.03.2019. 19:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Crna Gora je veoma posvećena primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima, a odluke Suda za ljudska prava u Strazburu izvršava bez izuzetka i u kratkom roku, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Gvida Raimondija.

„Smatramo da su odluke Evropskog suda za ljudska prava koje su donesene u odnosu na Crnu Goru u njenom interesu, a ne protiv nje“, kazao je premijer Marković i dodao da je sudski sistem ojačao i da daje dodatnu potporu primjeni Konvencije.

Predsjednik Marković je istakao da Crna Gora teži ka punoj implementaciji evropskih vrijednosti i u tom kontekstu, ukazao na značaj članstva u NATO i pregovora sa EU. On je dodao da je poseban fokus stavljen na ispunjvanje privremenih mjerila za poglavlje 23 i 24, te u odnosu na potrebu snaženja vladavine prava posebno ukazao na značaj slobode medija, borbe protiv trgovine ljudima, organizovanog kriminala i korupcije kao i jačanja organa za primjenu zakona. 

Pohvalivši ažurnost u izvršavanju odluka Evropskog suda, predsjednik Raimondi je kazao da su napori na punoj implementaciji vladavine prava od najveće važnosti.

Zajednički je konstatovan značaj potpisivanja Protokola 16 od strane Crne Gore, kojim se proširuje nadležnost Evropskog suda da pruža savjetodavna mišljenja na zahtjev nacionalnog suda najviše instance, a koji je nastao iz potrebe za smanjenjem priliva predmeta iz država članica SE u okviru sveobuhvatne reforme sistema koji počiva na Konvenciji za ljudska prava.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kao i sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu Ivana Jelić.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?