Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo produbljuju saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala

Objavljeno: 05.03.2019. 22:12 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo su riješeni da se kroz tješnju međusobnu saradnju odlučno suprotstave organizovanom kriminalu i odgovorne za teška krivična djela privedu pravdi, saopšteno je danas u Londonu tokom sastanka potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom.

Potpredsjednik je sa ministrom za Evropu Alanom Dankanom potpisao bilateralni ugovor kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i olakšava njena primjena.

Glavna novina ovog ugovora jeste da Crna Gora i Velika Britanija izražavaju spremnost da jedna drugoj izruče i sopstvene državljane, ukoliko ih druga država potražuje za teška krivična djela za koja je zaprijećena kazna od pet ili više godina zatvora.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
„Ovakav ugovor nedvosmisleno ukazuje da između Crne Gore i Velike Britanije vlada visok stepen međusobnog uvažavanja i povjerenja, uz uvjerenje da će pravni sistemi obje države svakom licu koje bude izručeno garantovati pravo na pravično suđenje, uz poštovanje pretpostavke nevinosti,“ saopštio je potpredsjednik Pažin nakon ceremonije potpisivanja.

U ugovoru se konstatuje se da su strane potpisnice „svjesne garancija prava na pravično suđenje optuženom u okviru svojih pravnih sistema, uključujući i pravo na suđenje pred nepristrasnim sudom uspostavljenim zakonom“.

Potpredsjednik Pažin je sa ministrom Dankanom i ministrom za trezor Melom Strajdom potpisao Memorandum o razumijevanju u cilju dodatnog produbljivanja saradnje u oblasti bezbjednosti, vladavine prava i zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, naročito protiv različitih vidova finansijskog kriminala.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

VIDEO - London: Sastanak potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom - kadrovi

VIDEO - London: Sastanak potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina sa britanskim ministrom za trezor Melom Strajdom - kadrovi 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?