Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Članstvo u NATO prepoznato kao jedan od ključnih elemenata nove Strategije odbrane

Objavljeno: 07.03.2019. 21:02 Autor: mod

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog strategije odbrane Crne Gore, najznačajnijeg strateškog dokumenta na polju odbrane. „Ovim dokumentom dugoročno se usmjerava razvoj sistema odbrane Crne Gore i angažovanje odbrambenih resursa u odgovoru na savremene bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje“ kazao je na današnjem presu u Vladi ministar odbrane, mr Predrag Bošković.

On je tom prilikom predstavio dva od ukupno pet dokumenata iz domena odbrane koji su danas bili predmet Vladinog razmatranja: Prijedlog strategije odbrane Crne Gore i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore.

Ministar je podsjetio da je aktuelna Strategija odbrane donijeta prije više od deset godina, te da ju je bilo neophodno revidirati imajući u vidu da su se u međuvremenu desile značajne promjene u geostrateškom i bezbjednosnom okruženju. Novi strateški okvir, kazao je ministar, omogućava dalji razvoj odbrambenog sistema, a članstvo u NATO se prepoznaje kao jedan od ključnih elemenata tog koncepta. 

„Prijedlog strategije odbrane uvažava aktuelne i buduće odbrambene potrebe Crne Gore. U dokumentu se daje jasna vizija zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore, uz integrisano angažovanje svih nacionalnih kapaciteta i sposobnosti i podršku saveznika. Strategija implementira i vizije NATO strategijskog koncepta, naročito kada je u pitanju doprinos razvoju i sposobnostima Alijanse, kao i očuvanju mira i bezbjednosti u regionu i svijetu“, kazao je ministar Bošković.

Prijedlogom nove Strategije izvršena je procjena uticaja strateškog bezbjednosnog okruženja na sistem odbrane, definisani su strateški odbrambeni ciljevi, koncept odbrane, stubovi i elementi njenog sistema, misije i zadaci Vojske Crne Gore, kao i vizija njenog razvoja, načela organizacije i organizacione strukture. Tu je potencirana i potreba razvoja sistema kriznog upravljanja i jačanja otpornosti države i društva na različite oblike ugrožavanja.

Strategija odbrane namijenjena je svim subjektima sistema odbrane.

„Cijenimo da je izrađen kvalitetan dokument, sa jasnom vizijom razvoja sistema odbrane, kako na nacionalnom, tako i u okviru sistema kolektivne bezbjednosti. Prijedlog strategije odbrane je u potpunosti usklađen sa Strategijom nacionalne bezbjednosti, koju je Skupština donijela krajem 2018. godine“, zaključio je ministar.

Važeći Zakon o Vojsci Crne Gore donijet je 2017. godine. Bošković je kazao da su razlozi za njegove izmjene i dopune usaglašavanje sa strategijskim dokumentima u oblasti bezbjednosti i odbrane, propisivanje službe u rezervnom sastavu Vojske Crne Gore, vojne obaveze građana Crne Gore, poslova Generalštaba Vojske, nadležnosti ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske, ocjenjivanja i disciplinskog postupka za lica u službi u Vojsci, kao i  pravno-tehničko poboljšanje teksta važećeg Zakona.

Novi Zakon bliže uređuje službu u rezervnom sastavu Vojske Crne Gore na način što se propisuje da se rezervni sastav Vojske sastoji iz ugovorne i strategijske rezerve. Ugovornu rezervu sačinjavaju vojni obveznici koji su, na osnovu javnog oglasa, sa Ministarstvom odbrane zaključili ugovor o službi u rezervnom sastavu Vojske. Njenu brojnu veličinu određuje Vlada. 

Strategijsku rezervu čine raspoređena i neraspoređena strategijska rezerva. Raspoređenu strategijsku rezervu čine vojni obveznici koji su u ranijim državama odslužili vojni rok, ili su u skladu sa ovim Zakonom dobrovoljno služili vojni rok, lica u službi u Vojsci kojima je prestala služba u Vojsci, a kojima je Ministarstvo odbrane odredilo raspored u jedinicama Vojske. Vojni obveznici koji nemaju raspored u jedinicama Vojske, tj. vojni obveznici koji nijesu prošli vojnu obuku čine neraspoređenu strategijsku rezervu.

Po prvi put uvode se počasni činovi, koji se mogu dodjeljivati građanima Crne Gore koji su bili oficiri Vojske Crne Gore ili vojski ranijih država, zbog zasluga za razvoj odbrane.

Prijedlogom zakona, u cilju poboljšanja operativnosti, izvršena je nova preraspodjela nadležnosti ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske, kao i novi djelokrug poslova Generalštaba Vojske Crne Gore.

Bošković je kazao da su zadaci Vojske Crne Gore, po osnovu ulaska u Sjevernoatlantski savez, prepoznati na način što, pored već propisanih obaveza, lica u službi u Vojsci imaju i obavezu učestvovanja u odbrani država saveznica u smislu člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora. 

U okviru poglavlja koji se odnosi na vojnu obavezu građana Crne Gore, propisano je vođenje evidencije vojnih obveznika, sadržaj pripreme za odbranu u miru, odnosno uslovima ratnog ili vanrednog stanja, dobrovoljno služenje vojnog roka, obuka u uslovima ratnog ili vanrednog stanja i uslovi i način utvrđivanja ispunjenosti uslova u pogledu zdravstvene i psihološke sposobnosti vojnih obveznika za vršenje vojne obaveze.

MINISTARSTVO ODBRANE

VIDEO: https://youtu.be/3-l03a-K3lE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?