Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak Drljević – Cakaj: Crna Gora će pomoći Albaniji na putu prema EU

Objavljeno: 09.03.2019. 00:59 Autor: KEI
Crna Gora je spremna da Albaniji pruži punu političku i ekspertsku podršku i podijeli svoje iskustvo iz pregovaračkog procesa, kako bi ta država ubrzala svoj put prema EU, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na sastanku sa v.d ministra vanjskih poslova Albanije Gentom Cakajem.

Glavni pregovarač je prenio očekivanje da će Evropska komisija prepoznati dosadašnje napore Albanije, te da će to rezultirati otpočinjanjem pristupnih pregovora u junu ove godine, istakavši da će, uz Makedoniju, to biti pozitivan iskorak i snažan doprinos ukupnom napretku i stabilnosti regiona.

KEI

On je naglasio da članstvo u EU nema alternativu za države regiona, ali da je važno da se u tom procesu napredak zasniva na individualnim rezultatima.

Ministar Cakaj je pohvalio napredak koji je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU i prenio zahvalnost pregovaračkom timu Crne Gore na dosadašnjoj podršci u procesu evropske integracije. Imajuću u vidu da će nove faze procesa donijeti nove obaveze, ukazao je na potrebu za uspostavljanjem novih modela saradnje i afirmativnog angažmana dvije države s ciljem promovisanja evropskih vrijednosti i standarda, te jačanja evropske perspektive svih država Zapadnog Balkana.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo, kako bilateralnim odnosima dvije države, tako i uspješnom saradnjom u okviru regionalnih inicijativa koja, kako su istakli predstavlja motor bržeg i kvalitetnijeg razvoja i napredovanja u integracionom procesu.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?