Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

EU mora ostati prisutna u regionu Zapadnog Balkana

Objavljeno: 12.03.2019. 12:37 Autor: KEI
Prisustvo Evropske unije u regionu i dalja podrška reformskim procesima zemalja Zapadnog Balkana od presudne su važnosti za očuvanje mira i stabilnosti, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Drljević je, tokom sastanka na marginama neformalnog Savjeta za opšte poslove koji je održan u Bukureštu, istakao da je, i pored izazova sa kojima se EU trenutno suočava, važno da ona ostane prisutna u regionu i snažno posvećena politici proširenja.

KEI

„Uvjeren sam da će EU ostati dosljedna ciljevima postavljeninm Strategijom proširenja Evropske komisije iz februara 2018, kao i porukama podrške sa samita u Sofiji iz maja 2018, kojima se potvrđuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana“, kazao je Drljević.

KEI

On je ukazao na važnost pravovremenog vrednovanja napretka država kandidata za članstvo na osnovu individualnih rezultata. „Crna Gora je bila i ostala čvrsto opredijeljena za članstvo u EU, što potvrđujemo strateškim dokumentima i aktivnostima usmjerenim na ispunjavanje preostalih obaveza u svim pregovaračkim poglavljima“, naveo je Drljević, ističući izuzetno visok stepen podrške građana članstvu države u Uniji.

Glavni pregovarač smatra da je u ovoj godini važno održati kontinuitet ravnomjernog napredovanja države u procesu pristupnih pregovora, budući da ulazimo u fazu koja podrazumjeva privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Crna Gora očekuje, dodao je, da će 2019. biti godina otvaranja posljednjeg pregovaračkog poglavlja, postizanja interne spremnosti za zatvaranja više poglavlja i dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

KEI

„U procesu pristupanja naše države EU ne smijemo gubiti iz vida značaj saradnje i razmjene iskustava sa zemljama regiona. Politika dobrosusjedskih odnosa predstavlja jedan od vodećih vanjskopolitičkih pravaca Crne Gore i kao država koja je najnaprednija u procesu pristupanja EU, svoja iskustva i naučene lekcije nesebično dijelimo sa državama iz okruženja, uvjereni da to doprinosi kvalitetnijoj i bržoj transformaciji regiona i njegovoj integraciji u EU“, zaključio je glavni pregovarač.

KEI

Učesnici sastanka su poručili da evropski put zemalja kandidata za članstvo u EU nema alternativu i da će Rumunija tokom svog predsjedavanja težiti postizanju konkretnih rezultata u pogledu politike proširenja.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE 


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?