Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drljević na sjednici POSP-a: Dinamika pristupanja zavisi od nas, ali i od podrške EU

Objavljeno: 13.03.2019. 20:59 Autor: KEI
Otvaranje i posljednjeg pregovaračkog poglavlja, predstavljaće priznanje dosadašnjim naporima Crne Gore i značajan iskorak ka članstvu, ali i dodatni podstrek za intenziviranje aktivnosti, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević tokom 17. sjednice Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Strazburu.

„Ubrzanje dinamike na prvom mjestu zavisi od nas, ali i od činilaca evropske politike, kao i evropske javnosti. Podrška EU u cjelini presudno je važna kako bismo održali motivaciju i nastavili kvalitetno i posvećeno ispunjenje preostalih obaveza, u okviru privremenih i završnih mjerila u pregovaračim poglavljima. Ni Crna Gora ni EU ne bi smjele rizikovati da ispuste korak u najuspješnijem primjeru procesa proširenja“, rekao je Drljević u obraćanju crnogorskim i evropskim parlamentarcima.

KEI

Podsjetio je na značaj koji Vlada daje reformskim aktivnostima u poglavljima 23 i 24, ocijenivši da posvećenost institucija i njihove posljednje aktivnosti na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavljaju osnov za očekivanje da će Evropska komisija u narednom periodu izraditi Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila.

Glavni pregovarač je poručio da Crna Gora ostaje trajno posvećena svom evropskom putu koji nema alternativu, ali i održavanju dobrosusjedskih odnosa i saradnje s državama regiona zasnovanim na vrijednostima koje baštini EU.

KEI

„Crna Gora je u proces integracije u EU ušla s jasnim ciljem da svoj sistem i društvo reformiše, unaprijedi i osnaži u skladu s vrijednostima modernih demokratskih sistema. Nakon više od šest godina, rezultati govore da bilježimo vidljiv napredak i proces koristimo kao dobru pripremu za buduće članstvo u Uniji. Do sada nam nije falilo ni volje ni odlučnosti da se uhvatimo u koštac sa izazovima koje ovaj proces nosi i, uvjeravam vas, da će tako biti i ubuduće“, rekao je Drljević.

KEI

On je iznio očekivanje da će politka proširenja, koja je mjesto našla i među prioritetima prethodnih i aktuelnog, rumunskog, predsjedavanja, biti trend koji će slijediti i ostale članice tokom svojih predsjedavanja Savjetom EU. „Nadamo se da će ova značajna poltika EU izboriti svoje mjesto i podršku naći u narednom sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije“, zaključio je glavni pregovarač.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?