Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Crnogorske institucije sposobne su i spremne da zaštite ustavno-pravni poredak naše zemlje

Objavljeno: 20.03.2019. 20:25 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
        
Crnogorske institucije sposobne su i spremne da zaštite ustavno-pravni poredak naše zemlje u bilo kom trenutku i u bilo kojim okolnostima, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković odgovarajući u Skupštini Crne Gore na pitanja poslanika LP Andrije Popovića u okviru instituta Premijerskog sata. 

Ovo temelji, precizirao je Predsjednik, na činjenici da je Crna Gora država izgrađenih institucija, članica NATO-a, politički stabilna zemlja utemeljenih demokratskih i evropskih vrijednosti. 

„Dakle, uprkos izazovima koji nas prate, uključujući i svaki dan mandata ove Vlade i ovog Parlamenta – istrajavamo na planu zaštite države, zaštite građana i njihovih interesa, a pokušaji destabilizacije učinili su da naš bezbjednosni aparat svakog dana postaje sve kompaktniji, a država sve stabilnija“, rekao je premijer Marković. 

Predsjednik Vlade je istakao da evropska i evroatlantska budućnost, kao ni nezavisnost Crne Gore, ničim ne mogu biti ugroženi: “Želim da vjerujem da to ne žele ni demonstranti, koji protest vide kao način za iskazivanje mišljenja povodom dozvoljenih ciljeva koji ih objedinjuju. Takođe, vjerujem da oni ne žele rušiti, već graditi”. 

On je istakao da nećemo dozvoliti stvaranje atmosfere prevrata, za koju je poslanik Popović izrazio zabrinutost. On je dodao da su protesti demokratski i legitiman način ispoljavanja mišljenja i isticanja zahtjeva te da ih razumijemo posebno onda kada su motivisani željom za poboljšanjem standarda i kvaliteta života građana. 

Ostvareni vidljivi rezultati na poboljšanju kvaliteta života građana

“Međutim, moramo se saglasiti da Vlada na tome svakodnevno radi. A na svega pola mandata i uz zapažene rezultate koji su vidljivi, mjerljivi i takoreći svakodnevni”, rekao je premijer. 

Ukazao je da je ekonomija rasla po stopi od skoro 5 odsto u prethodnih dvije godine, da su otvarana nova radna mjesta sa efektom smanjenja nezaposlenosti za 12.000 lica u odnosu na 2016. godinu, da su ostvareni rekordi u turizmu i poljoprivredi, ostvaren razvojni zamah u infrastrukturi, ravnomjeran regionalni razvoj. 

Kazao je da mu rezultati daju za pravo da kaže da nema mjesta protestima povodom rada Vlade: “Ona je obezbijedila besplatno školovanje za studente, 1.500 novih mjesta za djecu u vrtićima, rekonstrukciju i izgradnju preko 150 objekata u prosvjeti i zdravstvu, sa novim radnim mjestima u ovim sektorima”.

U prvoj godini implementacije besplatnog studiranja, podsjetio je Predsjednik, Vlada je izdvojila 1,5 miliona eura za ovu namjenu, a liječenje naših građana u renomiranim klinikama u inostranstvu tokom 2017. i 2018. godine koštalo je 16,5 miliona eura. Predsjednik je naveo da bez obzira na primjere dobrih rezultata, prostora za poboljšanje stanja u svim društvenim segmentima ima, pa i u ekonomskom i političkom životu: “Ali dijalog o tome prvenstveno treba da se vodi u okviru institucija koje su u Crnoj Gori legitimne, i funkcionalne”. 

Neutemeljeni zahtjevi za ostavkom Vlade

Premijer je kazao da su neutemeljeni zahtjevi za ostavkom Vlade jer ona ima podršku u Parlamentu u kojem je izabrana. 

“Najveći dio građana koji na ulici traže ostavku Vlade, ni onda kad se Vlada birala a ni danas, nijesu davali podršku politikama koje su je konstituisale. Oni su dali podršku nekoj drugoj politici, koja treba da bude predstavljena u ovom Domu. Zbog toga ih pozivam da u Skupštini pokrenu inicijativu za ocjenu i provjeru rada Vlade, a kao zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista spreman sam da zatražim da poslanici naše stranke podrže takvu inicijativu”, kazao je premijer. 

Kao primjer da smo spremni da vodimo dijalog o svim važnim društvenim pitanjima, svjedoči i slučaj izgradnje vrtića u Baru, koju smo obustavili: “Mi u Vladi pažljivo slušamo šta građani imaju da nam kažu”. 

Dakle, pojasnio je predsjednik Vlade, građanski protesti, a ne politički, rezultirali su odlukom Vlade da gradimo vrtić na novoj lokaciji. Za isključivo dobro djece i njhovih porodica.


KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
      
 
            

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?