Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Za izgradnju autoputa nećemo platiti ni euro više od ugovorenog

Objavljeno: 20.03.2019. 20:45 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
       
Crna Gora neće platiti ni jedan euro više od ugovorom predviđene sume za izgradnju autoputa, niti će država biti oštećena za ijedan cent, a netačno je i da će dodatni trošak biti 134 miliona eura, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković odgovarajući u Skupštini Crne Gore na pitanje poslanika Bošnjake stranke Ervina Ibrahimovića, u okviru instituta Premijerskog sata.

„Ugovorom predviđena suma od 10% za naknadne i nepredviđene radove iznosi 81 milion eura, i predstavlja sredstva iz kojih će se isplatiti izgradnja prve faze radova na Smokovcu; izgradnja sistema za vodosnabdijevanje lokalnog stanovništva; i izgradnja sistema za napajanje električnom energijom. Dakle, sve“, pojasnio je predsjednik Marković.

Ukazujući da je izgradnja autoputa najzahtjevniji i najsloženiji projekat koji se trenutno realizuje u Crnoj Gori, premijer Marković je kazao da su od jednog dijela medija i javnosti učestala osporavanja ovog projekta, kroz plasiranje netačnih informacija i afirmisanje nekredibilnih analitičara, odnosno nepouzdanih izvora takvih informacija.

Istakao je da učestale navode da će država biti oštećena za 134 miliona eura navodnim propustima do kojih je došlo prilikom priprema za gradnju auto-puta, demantuju brojne i nesporne činjenice.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac-Mateševo zaključen je, pojasnio je Predsjednik, na temelju Idejnog projekta, a ne na bazi Idejnog rješenja, kako se nedavno moglo čuti u pojedinim crnogorskim medijima.

„U Idejnom projektu definisan je početak dionice Smokovac-Mateševo od stacionaže «nula» koja se nalazi nakon buduće petlje Smokovac, gledano iz pravca Podgorice. Ugovorom je jasno definisana obaveza Izvođača radova da uradi Glavni projekat, izgradi, nabavi i ugradi opremu i instalacije za dionicu Smokovac – Mateševo, u dužini od 41 km, počevši od stacionaže „nula““, kazao je predsjednik Marković.

Sve navedeno – za cijenu od 809,5 miliona eura.

Predsjednik Vlade je dodao da je Ugovorom utvrđeno i da se ugovorena cijena može korigovati do 10% u slučaju potrebe za izvođenjem naknadnih i nepredviđenih radova.

„Tokom pripreme Projektnog zadatka za Glavni projekat ove dionice autoputa, koji je sastavni dio ugovorne dokumentacije, prepoznati su i radovi koje je potrebno realizovati u okviru planirane investicije. Dakle, ne može se govoriti o (citiram) – „zaboravljenim radovima““, rekao je premijer Marković.

Radi dodatnog pojašnjenja – petlja Smokovac nije zaboravljena već je ona, shodno Detaljnom prostornom planu autoputa Bar – Boljare, sastavni dio jedne od sljedećih dionica autoputa, i to dionice Smokovac – Farmaci. Glavnim projektom petlje Smokovac predviđeno je da se ona realizuje fazno, upravo iz razloga kvalitetnog i sveobuhvatnog priključenja Glavnog grada na prioritetnu dionicu autoputa Bar – Boljare.

Obezbijediti uslove i za vodosnabdijevanje lokalnog stanovništva

Predsjednik Marković je kazao da je ocijenjeno kao racionalno i izuzetno važno da se prilikom izgradnje autoputa obezbijede uslovi i za vodosnabdijevanje lokalnog stanovništva, kao i za buduće razvojne potrebe područja koja gravitiraju koridoru autoputa, što prevazilazi potrebe autoputa kao infrastrukturnog objekta.

„Infrastruktura i opremanje autoputa ne treba da služi samo sebi, to jest autoputu – već gradovima, selima, naseljima i građanima koji u njima žive“, reako je predsjednik. 

On se osvrnuo i na komentari da projektom nije predviđeno napajanje električnom energijom. Kazao je da je Ugovorom jasno definisana obaveza Investitora za obezbjeđenje priključaka za električnu energiju na trasi autoputa, dok će kasnije obezbjeđivanje sredstava za upravljanje elektro-energetskom infrastrukturom, shodno Zakonu o energetici, preuzeti Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

„Ni ovdje, kao ni u slučaju vodosnabdijevanja, nema ničeg „propuštenog“ ili „zaboravljenog““, istakao je premijer.

Obezbijeđena sredstva za finansiranje prve dionice autoputa

Sredstva za finansiranje prve dionice autoputa, odnosno za anuitetnu otplatu kredita, su obezbijeđena, kazao je premijer Marković.

„Činjenica je i da zahvaljujući kvalitetnoj finansijskoj konsolidaciji cijelu jednu ratu kredita možemo isplatiti samo od bolje naplate poreza u prošloj godini koja je u odnosu na 2017. godinu bila veća za 180 miliona eura“, naveo je on.

„Zahvaljujući vanrednim naporima Vlade i Ministarstva – danas su prvi kilometri autoputa već formirani na terenu; po njima se prolazi; mostovi povezuju klisure; a probijeni tuneli su planine i brda pretvorili u cestu. Zbog svega toga – mogu da Vam potvrdim da ćemo već tokom naredne godine pustiti u saobraćaj autoput od Podgorica do Mateševa, na dobro svih građana i dobro Crne Gore, rekao je predsjednik Marković.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
      
 
            

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?