Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvaranje Međunarodne konferencije „Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam": Jedistveni pristup rješenje za efikasnije upravljanje ilegalnim migracijama

Danas je u Budvi, u hotelu Splendid, otvorena Međunarodna konferencija „Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam", čiji je organizator i domaćin Uprava policije Crne Gore. Konferenciju su, uvodnim izlaganjima, otvorili ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor Uprave policije Veselin Veljović, izvršna direktorka EUROPOL-a Katrin De Bol, direktor Centralne direkcije za migracije i graničnu policiju Republike Italije Masimo Bontempi i potpredsjednik Sjedišta Savezne policije SR Njemačke Jirgen Šubert.







Sa otvaranja konferencije poručeno je da je u upravljanju ilegalnim migracijama potreban jedinstven pristup, te da zajedničko djelovanje država regiona i šire i usaglašeni modaliteti rješavanja ovih izazova mogu dati najefikasnije rezultate.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreMinistar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da je današnja konferencija dobra prilika da učesnici potvrde spremnost i odlučnost da grade zajednički odgovor na opasnosti koje sa sobom nose globalne terorističke prijetnje, izazovi nelegalnih migracija i drugih oblika kriminala. Ujedinjeni možemo postići mnogo, a svaka razmjena iskustava pomaže u kreiranju dugoročnih politika, kao i sistema koji je otporan i prilagodljiv na promjene koje se sve brže dešavaju u savremenom svijetu, kazao je ministar, uz očekivanje da će današnja diskusija dodatno afirmisati aktivnosti i rezultate Vlade Crne Gore u svjetlu pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, i sprovođenje obaveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja pored organizovanog kriminala obuhvataju i migracije i borbu protiv terorizma.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreDirektor Uprave policije Veselin Veljović istakao je da je međunarodna saradnja značajan instrument u rješavanju bezbjednosnih izazova, kao što su integrisano upravljanje granicama i ilegalne migracije, jer se kroz jedinstveni pristup mnogo efikasnije mogu rješavati prijetnje i dostizati mjerljivi rezultati, posebno kroz formu uspostavljanja snažne prekogranične saradnje. Činjenica da je crnogorska teritorija do sada u manjoj mjeri korištena za tranzit stranih boraca ne smije da zavara, posebno zbog dešavanja kojima smo svi svjedoci, kako u Evropi, tako i šire. Iz tog razloga, puna pažnja posvećuje se međunarodnoj policijskoj saradnji i učešću crnogorske policije u svim projektima i aktivnostima koje se tiču terorizma, kako bi se pravovremeno razmjenjivale informacije i preventivno djelovalo na ovom planu, kazao je direktor Veljović.

Izvršna direktorka EUROPOL-a Katrin De Bol, kojoj je ovo prva posjeta regionu, naglasila je da države Zapadnog Balkana i Evropske unije dijele iste izazove i prijetnje, te da se pitanje upravljanja ilegalnim migracijama treba rješavati zajedničkim naporima. De Bol je kazala da je Crna Gora pouzdan partner Evropske unije i agencija za sprovođenje zakona u rješavanju savremenih bezbjednosnih izazova i prijetnji.

Na konferenciji učestvuje oko 70 učesnika iz 13 zemalja. Učesnici su delegacije policija iz svih država regiona i nekoliko zemalja Evropske unije (Njemačke, Italije, Austrije, Grčke, Hrvatske i Slovenije), kao i predstavnici međunarodnih organizacija među kojima je i EUROPOL i ambasada stranih država u Crnoj Gori.

Učesnici će tokom konferencije razmijeniti mišljenja, iskustva i dobre prakse u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija, upravljanja migratornim tokovima i uticaja koji ilegalne migracije mogu imati na terorizam, uz prepoznavanje vidova saradnje i zajedničkog odgovora u rješavanju ovih izazova od važnosti kako za region tako i za države Evropske unije.











MUP, Uprava policije, Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?