Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Saradnja sa državom Mejn jedna od kruna ukupne saradnje Crne Gore i SAD

Objavljeno: 26.03.2019. 22:30 Autor: mod

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, posjetio je danas saveznu američku državu Mejn. On se tom prilikom u Ogusti sastao sa guvernerkom Dženet Mils (Janet Mills) i komandantom Nacionalne garde, general-majorom Daglasom Farnemom (Douglas Farnham).

mod

Ministar Bošković je u razgovoru sa guvernerkom Mils istakao značaj punopravnog članstva Crne Gore u Alijansi, te apostrofirao ulogu koju naša država ima u obezbjeđivanju trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. On je ukazao na značaj sveobuhvatnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, uz stav da je jedna od kruna tih odnosa upravo Program državnog partnerstva (State Partnership Program – SPP) Crne Gore i savezne države Mejn, koji je i baziran na mnogim kompatibilnostima naše zemlje sa ovom američkom saveznom državom. Bošković je naglasio i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posebno zadovoljni intenzitetom odbrambene saradnje koju, kako je kazao, treba snažiti uporedo sa razvijanjem odnosa u drugim oblastima državnog partnerstva.

mod mod

Guvernerka Mils pohvalila je sveobuhvatni napredak Crne Gore koji je rezultirao članstvom u NATO, te izrazila zadovoljstvo kvalitetom i sadržajnošću Programa državnog partnerstva. Ona je istakla da je savezna država Mejn otvorena za uspostavljanje značajnije saradnje sa Crnom Gorom, posebno u oblastima kao što su turizam, ekonomija i obrazovanje.

I tokom sastanka sa komandantom Farnemom, ministar Bošković je apostrofirao sadržajnu odbrambenu bilateralnu saradnju, ističući da Sjedinjene Američke Države predstavljaju glavnog saveznika i strateškog partnera Crnoj Gori u domenu razvoja odbrambenih sposobnosti. 

On je kazao da dugogodišnje partnerstvo Vojske Crne Gore i Nacionalne garde Mejna u okviru pomenutog Programa državnog partnerstva, ne samo aktivno i kvalitetno povezuje ove dvije strukture, već daje i posebno jasne rezultate na planu unapređenja postojećih kapaciteta crnogorskih oružanih snaga. 

mod

Ministar je izrazio zahvalnost povodom podrške Nacionalne garde Mejna u jačanju interoperabilnosti i spremnosti Vojske Crne Gore za učešće u međunarodnim mirovnim misijama, kao i pomoći u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u NATO. Bošković je ukazao i na konstantno unapređenje odbrambene bilateralne saradnje, posebno u oblastima sajber odbrane, razvoja ljudskih resursa i zajedničkih vježbi i obuka.

General Farnem je istakao da će Nacionalna garda savezne države Mejn nastaviti da snažno podržava Vojsku Crne Gore i u domenu aktuelnog ispunjavanja ciljeva sposobnosti, te izrazio očekivanje da će se odbrambena saradnja dvije države nastaviti na obostranu korist. On je istakao zadovoljstvo da je upravo SPP program uticao na razvoj oružanih snaga obje države.

mod mod

Bošković sjutra putuje za Njujork, gdje će sjutra i prekosjutra imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima UN, dok će u petak prisustvovati ministarskom sastanku UN posvećenom unapređenju globalnog mira i stabilnosti. 

Ministarstvo odbrane
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?