Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Rezidencijalni boravak u Parizu šansa za crnogorske umjetnike

Rezidencijalni boravak u Parizu šansa za crnogorske umjetnike
Datum objave 26.03.2019 11:07 | Autor Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović je tokom zvanične posjete Republici Francuskoj posjetio jedan od najprestižnijih prostora za rezidencijalni boravak i rad umjetnike u zapadnoj Evropi, Cite Internationale des Arts. Tokom posjete, ministar Bogdanović je razgovarao sa njihovim rukovodstvom o mogućnostima jačanja saradnje kroz duži boravak naših umjetnika na rezidenciji u Parizu, kao i povećanju kvote cnogorskih umjetnika koji će svake godine biti u programu rezidencijalnog boravka.

„Stvaranje uslova za veće učešće crnogorskih umjetnika u programima rezidencijalnog boravka u Parizu i drugim evropskim prijestonicama kulture, jedan je od prioritetnih aktivnosti Ministarstva kulture. Na taj način otvaramo mogućnosti i podstičemo naše umjetnike, koji su najbolji ambasadori crnogorske kulture i umjetnosti, na razmjenu iskustava sa umjetnicima iz svih djelova svijeta, ali i sticanje novih znanja i savremenih vještina.“, istakao je tokom razgovora ministar Bogdanović.

Sagovornici su ocijenili veoma važnim i mogućnost razmjene umjetnika na bazi reciprociteta, nakon uspostavjanja kreativnih habova u Crnoj Gori. To predstavlja šansu za intenzivniju kulturnu saradnju i uspostavljanje razmjene umjetnika izmedju crnogorskog udruženja likovnih umjetnika i korisnika programa rezidencijalnog boravka u Parizu, konstatovali su učesnici sastanka.

„Cite Internationale des Arts jedan je od najvećih umjetničkih rezidencija u Evropi. Raspolaže sa 326 studija koje koriste 52 zemlje svijeta, a u njima svake godine boravi preko 1200 umjetnika. Imamo veliki broj programa koji okuplja umjetnike iz cijelog svijeta, a saradnju sa Crnom Gorom želimo dodatno da unaprijedimo“, istakao je Vinsent Gonzales, glavni menadžer za umjetničke rezidencije.

Bilo je riječi i o razmjeni dobrih iskustva i praksi u oblasti umjetnosti, a najavljena je i posjeta rukovodstva ovog rezidencijalnog kompleksa Crnoj Gori.

Ministar je posjetio i crnogorsku umjetnicu Tijanu Todorović koja trenutno boravi na rezidencijalnom boravku u Parizu. Ona je ukazala na značaj i potrebu da crnogorski umjetnici borave u umjetničkim rezidencijama u Evropi, ističući da joj je boravak u Parizu omogućio sticanje novih znanja, ali i saradnju sa brojnim umjetnicima iz svijeta.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i ocijenio veoma važnim nastavak saradnje sa Cite Internationale des Arts, koji predstavlja jedan od najprestižnijih umjetničkih rezidencija u Evropi. Tokom sastanka, Rakčević je ukazao na važnost i potrebu crnogorskih umjetnika za rezidencijalnim boravkom u Parizu, te podržao aktivnosti Ministarstva u pravcu iznalaženja modela da se obezbijedi duži period boravka, većeg broja crnogorskih umjetnika, u rezidenciji u Parizu.

Ministar Bogdanović nalazi se u zvaničnoj posjeti Republici Francuskoj tokom koje se sastao sa ministrom kulture Republike Francuske Frankom Riesterom.


Ministarstvo kulture