Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bogdanović - Riester: Nove inicijative za saradnju Crne Gore i Francuske u kulturi

Objavljeno: 25.03.2019. 22:19 Autor: Ministarstvo kulture
mkuMinistar kulture Aleksandar Bogdanović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Francuskoj tokom koje se sastao sa ministrom kulture Republike Francuske Frankom Riesterom.

Na sastanku dva ministra razgovarano je o projektima saradnje čija je realizacija u toku, na osnovu već potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, ali i o novim inicijativama za razmjenu.

Sagovornici su razgovarali o intenziviranju saradnje i razmjene programa i umjetnika u oblastima muzičko-scenske i pozorišne djelatnosti, vizuelne umjetnosti, kao i o mogućnostima za prevođenje crnogorske književnosti na francuski jezik i francuske na crnogorski jezik.

"Poseban fokus naše buduće saradnje biće na kreativnim industrijama. U cilju razvoja ove oblasti, Crna Gora razvija kreativne habove koji će predstavljati mjesto sinergije umjetnosti i preduzetništva, kako domaćih tako i stranih umjetnika. Iskustva Francuske u ovoj oblasti, koja je u Crnoj Gori još uvijek u razvoju, biće nam od velikog značaja" istakao je ministar Bogdanović.

Bilo je riječi i o razmjeni dobrih iskustva i praksi u oblasti zaštite kulturne baštine, razvoju projekata i razmjeni programa između biblioteka, muzeja, arhiva i kinoteka.

Imajući u vidu dugogodišnje prijateljske odnose i saradnju Crne Gore i Republike Francuske, kao i činjenicu da se na Cetinju nalazi zgrada nekadašnjeg Francuskog poslanstva, dva ministra su razmotrila mogućnost zajedničke restauracije ovog objekta.

mkuMinistar Bogdanovć je upoznao ministra Riestera sa aktivnostima koje se u Crnoj Gori sprovode kako bi se uskoro prenijeli posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš u Crnu Goru i istakao da će podrška Ministarstva kulture i drugih relevantnih institucija Republike Francuske biti od posebne važnosti prilikom prenošenja posmrtnih ostataka Mihaila Petrovića Njegoša sahranjenog u Parizu.

Ministar Riester je istakao da Republika Francuska uvažava značaj koji ova inicijativa ima za Crnu Goru i njenu posljednju vladarsku dinastiju Petrović Njegoš i naveo da će pružiti svu neophodnu pomoć.

Ministar Bogdanović je na sastanku istakao zadovoljstvo prijateljskim odnosima Republike Francuske i Crne Gore u svim oblastima i izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. "Zbog svega navedenog raduju nas nove inicijative za saradnju u kulturi", rekao je ministar Bogdanović.

Sastanku su pored ministra Bogdanovića prisustvovali otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Francuskoj Zdenka Radulović i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević.










Ministarstvo kulture
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?