Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bogdanović-Jagland: Ohrabreni ostvarenim napretkom, dogovoren nastavak uspješne saradnje u reformi medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori

Objavljeno: 27.03.2019. 17:01 Autor: Ministarstvo kulture
MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je u Strazburu sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom o zakonodavnoj reformi u oblasti medija, kao i o programima Savjeta Evrope u oblasti kulture u kojima Crna Gora aktivno učestvuje.

Na sastanku sa generalnim sekretarom Jaglandom ministar Bogdanović je ukazao na važnost ekspertize i preporuka Savjeta Evrope, koje za cilj imaju dalji razvoj demokratije, jačanje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava i sloboda, što značajno pomaže i doprinosi Crnoj Gori na njenom evropskom putu. 

"Dozvolite mi da Vam se i lično zahvalim na podršci koju eksperti Savjeta Evrope pružaju u reformi medijskog zakonodavstva i da naglasim da je Savjet Evrope ostao najvažnija referentna tačka u našim nastojanjima u pravcu unaprijeđenja medijskih politika," istakao je ministar Bogdanović. 

Ministar je informisao generalnog sekretara Jaglanda o daljim aktivnostima na izradi medijskih zakona Crne Gore u čiju su izradu uključeni i eksperti Savjeta Evrope. 

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland je istakao da je ohrabren evidentnim napretkom u reformi medijske oblasti, budući da je sa posebnom pažnjom pratio izazove sa kojim se suočavala medijska scena u prethodnom periodu. Istakao je spremnost Savjeta Evrope da i u narednom periodu obezbijedi potrebnu ekspertsku podršku, a sve u cilju obezbjeđivanja kvalitetnih zakonskih rješenja koja tretiraju ovu oblast.

U kontekstu razmjene mišljenja u dijelu koji se odnosi na Platformu Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara, konstatovano je da Crna Gora predstavlja dobar primjer saradnje. S tim u vezi, Savjet Evrope je pohvalio aktivnosti Crne Gore u smislu redovnih ažuriranja aktivnosti u vezi sa pritužbama koje se nalaze na platformi.

Sagovornici su pozdravili učešće Crne Gore u potpornom fondu Savjeta Evrope za kinematografiju Eurimages, čiji je aktivni član od početka ove godine i izrazili uvjerenje da će sredstva koja Fond obezbjeđuje značajno doprinijeti razvoju filmske industrije u Crnoj Gori. 

Tokom susreta, bilo je razgovora i o aktivnostima Crne Gore u programima Savjeta Evrope u oblasti kulturne baštine. Izraženo je zadovoljstvo ojačanom saradnjom Crne Gore sa sekretarijatom Proširenog parcijalnog ugovora o kulturnim rutama, a dogovoreno je i razmatranje mogućnosti za uključivanje Crne Gore u nove kulturne rute. 

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope Božidarka Krunić

Ministarstvo kulture

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?