Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Savjetu Evrope: Programi Savjeta Evrope izuzetno značajni za razvoj crnogorske kulture

Objavljeno: 28.03.2019. 17:41 Autor: Ministarstvo kulture
MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović je tokom posjete Republici Francuskoj boravio u Strazburu, gdje se juče sastao sa zamjenicom generalnog sekretara Savjeta Evrope Gabrielom Bataini Dragoni i generalnom direktoricom Direktorata za demokratiju Savjeta Evrope Snežanom Samardžić-Marković.

Na sastanku sa zamjenicom Generalnog sekretara Bataini Dragoni razmotrene su aktivnosti Crne Gore u programima Savjeta Evope u oblasti kulturne baštine.

Tokom razgovora o važnosti i značaju učlanjenja Crne Gore u Eurimages, ministar Bogdanović je istakao zadovoljstvo što je već u prvoj godini Upravni odbor ovog programa podržao realizaciju filma “Avenge / The Business of Revenge”, koprodukcionog projekta Slovenije, Srbije i Crne Gore. "Ovo je posebno značajno za nas, imajući u vidu da je u planu Ministarstva kulture aktivnija promocija Crne Gore kao filmske destinacije, uz poseban akcenat na podsticajne mjere za strane koproducente," istakao je ministar Bogdanović.

Zamjenica generalnog sekretara Bataini Dragoni je izrazila zadovoljstvo ojačanom saradnjom Crne Gore sa sekretarijatom Proširenog parcijalnog ugovora o kulturnim rutama. Sagovornici su razmotrili mogućnost za uključivanje Crne Gore u nove kulturne rute, koje bi, kako su ocijenili dodatno osnažile razvoj kulturnog turizma i promociju naše države u zemljama koje su dio programa. 

Razgovarano je i o implementaciji programa Dani evropske baštine, kao i o uključivanju Crne Gore u obilježavanje jubileja, 70 godina od osnivanja Savjeta Evrope.

MKU
Na sastanku sa generalnom direktoricom Direktorata za demokratiju Savjeta Evrope Snežanom Samardžić-Marković, sagovornici su konstatovali izuzetno visok nivo saradnje uz spremnost za dodatno intenziviranje učešća u programima Savjeta Evrope. 

Ministar je informisao generalnu direktorku Samardžić-Marković o razvoju programa kreativnih industrija u Crnoj Gori, koji trebaju da budu važan generator lokalnog ekonomskog razvoja. “Već u prvim mjesecima rada na razvoju kreativnih industrija, dobili smo prvih 10 proizvoda koji su rezultat sinergije kreativnosti naših umjetnika i umješnosti preduzetnika. To nas ohrabruje da snažno podržimo ovaj sektor koji ima veliki potencijal za razvoj.”, istakao je ministar Bogdanović.

Generalna direktorica Snežana Samardžić-Marković je ohrabrila najavljene aktivnosti na valorizaciji kulturne baštine, iskazujući spremnost da eksperti Savjeta Evrope pruže podršku ovim aktivnostima.

Tokom posjete Francuskoj, ministar Bogdanović se sastao sa ministrom kulture Francuske Frankom Riesterom i generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom.


          





     
MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?