Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Njujork: Bošković sa zvaničnicima UN, Kareom i Nakamitsu

Objavljeno: 28.03.2019. 22:29 Autor: mod
Uoči sjutrašnjeg ministarskog sastanka UN posvećenog mirovnim operacijama, ministar odbrane, mr Predrag Bošković imao je danas susrete sa zvaničnicima ove svjetske organizacije.

On se sastao sa zamjenikom generalnog sekretara Odjeljenja za terensku podršku UN, Atulom Kareom (Atul Khare), kao i sa podsekretarkom za pitanja razoružanja, Izumi Nakamitsu (Izumi Nakamitsu).

Sa Atulom Kareom razmijenjena su mišljenja o kontinuiranoj podršci UN operacijama podrške miru, kao i o doprinosu Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, sa fokusom na misiju MINURSO u Zapadnoj Sahari. Bošković je istakao da Crna Gora ostaje dosljedno opredijeljena za puni angažman na planu multilateralne saradnje i poštovanju UN konvencija. On je naglasio spremnost Vojske Crne Gore da, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinosi očuvanju globalnog mira i ukazao na značaj njegovanja partnerstva NATO članica sa UN, imajući u vidu zajedničku misiju suočavanja sa savremenim bezbjednosnim izazovima, koji prijete demokratskim vrijednostima.

mod

U razgovoru sa Nakamitsu, bilo je riječi o izazovima koje brzi tehnološki razvoj predstavlja za razoružanje, kontrolu oružja i međunarodni mir i bezbjednost. Bošković je naglasio da se naša država dosljedno zalaže za primjenu svih međunarodnopravnih instrumenata koji regulišu oblast razoružanja i kontrole naoružanja. Takođe, da podržava svaku konstruktivnu inicijativu usmjerenu ka jačanju i proširivanju međunarodne saradnje u interesu smanjenja i eliminisanja rizika i nehumanih posljedica proizvodnje i upotrebe bilo koje vrste oružja ili ubojnih sredstava.

mod mod

Ministar Bošković prisustvuje sjutra ministarskoj konferenciji UN posvećenoj unapređenju globalnog mira i stabilnosti. 

MINISTARSTVO ODBRANE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?