Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković na ministarskom sastanku UN: Razmotriti nove modalitete upravljanja konfliktima

Objavljeno: 29.03.2019. 21:56 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, učestvuje danas na sastanku ministara odbrane Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija.

mod

Sastanak je okupio 112 visokih predstavnika država članica ove međunarodne organizacije, a otvorio ga je generalni sekretar UN, Antonio Gutereš. On je naglasio značaj multilateralnog i integrisanog pristupa pružanju odgovora na savremene bezbjednosne izazove. Sastanak je održan u cilju jačanja kapaciteta mirovnih operacija pod vođstvom UN-a i postizanja najboljih rezultata, sa fokusom na inicijativu generalnog sekretara Gutereša „Akcija za očuvanje mira-A4P“. Potom je sastankom predsjedavao podsekretar za mirovne operacije, Žan Pjer Lakroa

Ujedinjene nacije sprovode 14 mirovnih operacija i misija širom svijeta, pružajući neprocjenjivu podršku međunarodnom miru i bezbjednosti. 

Na sastanku je konstatovano da cilj mirovnih misija treba da bude dugoročno održivo mirno rješenje, u skladu sa mandatom misije i pravilima međunarodnog prava. Takođe, da je pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima, u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava, imajući u vidu velike izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica. Izazovi su sve brojniji i ne poznaju granice, države ih same i izolovano, ne mogu tretirati, tako da UN predstavljaju nezamjenjivu platformu u pronalaženju zajedničkog rješenja. 

Crna Gora pažljivo prati razvoj situacije u pojedinim konfliktnim područjima i čvrsto je opredijeljena da, shodno mogućnostima, nastavi da doprinosi očuvanju i unapređenju međunarodnog mira i bezbjednosti. Takođe, naša zemlja je spremna da proširi svoje učešće u mirovnim misijama UN. Vojska Crne Gore učestvuje u misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO), od 2016. godine.

Bošković je danas imao odvojeni susret sa ministrom odbrane Irske, Paulom Kehoem (Paul Kehoe), kojeg je upoznao sa najvažnijim aktivnostima Crne Gore u reformi sistema odbrane. Takođe, razgovaralo se i o regionalnoj saradnji, učešću pripadnika VCG u mirovnim misijama i operacijama, kao i bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice, koji ugrožavaju vrijednosti savremenih društava. 

mod

MINISTARSTVO ODBRANE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?