Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada kontinuirano radi na unapređenju odnosa sa dijasporom: Predstavljena web aplikacija za evidenciju iseljenika porijeklom iz Crne Gore

Objavljeno: 02.04.2019. 00:21 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Pokretanje web aplikacije za evidenciju iseljenika je vrijedan mehanizam za sprovođenje svojevrsnog popisa naše dijaspore sa svim njenim kompleksnostima, ali i potvrda čvrste opredijeljenosti Vlade Crne Gore da kontinuirano radi na unapređenju odnosa i politike saradnje sa dijasporom, istaknuto je na današnjoj promociji nove internetske platforme, održanoj u Podgorici u organizaciji Uprave za dijasporu.

Prateći dio prezentacije bilo je potpisivanje Ugovora sa donatorom softverskog rješenja informatičkom kompanijom Nextsense iz Skoplja, koji su potpisali direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović i suvlasnik firme Nextsense Saša Gavrilović.

Predstavljajući projekat, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović naglasio je da je web aplikacija jedan od modusa za sprovođenje svojevrsnog popisa našeg iseljeništva koji strukturom pitanja i odgovora na iste, omogućava da spoznamo sve kompleksnosti naše dijaspore, njenu brojnost, starost, intelektualne, naučne, stručne i druge potencijale, koncentraciju po pojedinim zemljama i druge specifičnosti koje se odnose na njen status i položaj u zemljama prijema i interes za jačanjem odnosa i veza sa matičnom zemljom.

Raspolaganje ovim podacima izuzetno je bitno sa stanovišta planiranja unapređenja odnosa izmedju matice i dijaspore, a njihovim boljim upoznavanjem i obradom može se postići identifikovanje različitih resursa iseljeničkih zajednica i njihovog mogućeg doprinosa razvoju zemlje porijekla.

Mitrović je posebno istakao da je ova aplikacija rezultat zajedničke saradnje Uprave za dijasporu i naše dijaspore u Republici Sjevernoj Makedoniji, koja je povezala Upravu sa softverskom firmom Nextsense iz Skoplja, donatorom ove aplikacije. Tim povodom, zahvalio se donatorskoj firmi, ali i Zajednici Crnogoraca u Republici Sjevernoj Makedoniji, čijom zaslugom je Crna Gora dobila vrijednu aplikaciju, koja će pružiti odgovore i pokazatelje kako i u kojem pravcu se može uspostaviti saradnja sa dijasporom.

Direktor Uprave je pozvao iseljenike da se upišu u ovu evidenciju, uz napomenu da se podaci iz iste mogu jedino upotrebljavati u jasno definisane svrhe i isključivo za potrebe Uprave za dijasporu, sa posebnim osvrtom na zaštitu podataka o ličnosti u okviru zakonske regulative.

Generalni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova ambasador Veselin Šuković je ukazao na spremnost matice da unaprijedi odnose na relaciji država Crna Gora i iseljeništvo. Naveo je da su velika očekivanja od ove aplikacije, koja omogućava opsežno istraživanje o bitnim odrednicama naše dijaspore tj. njene socijalne i kulturne profilacije.

Šuković je istakao da ovakvi projekti takođe otvaraju nove mogućnosti djelovanja, saradnje i umrežavanja našoj diplomatsko-konzularnoj mreži, kako bi se izašlo u susret interesima i potrebama dijaspore u određenoj zemlji. Posebno je naznačio da je ova aplikacija potvrda čvrste opredijeljenosti Vlade Crne Gore odnosno resornog ministarstva da kontinuirano radi na unapređenju odnosa i politike saradnje sa našom dijasporom. Akcentovao je da dijaspora zauzima prioritetno mjesto u našoj vanjskoj politici, kao i da je Crna Gora svjesna kapitala kojeg ima u svojoj dijaspori. 

Povjerenik Matice crnogorske u Republici Sjevernoj Makedoniji Miroljub Orlandić je iskazao zadovoljstvo zbog realizacije projekta i istakao da je, uz pomoć Uprave za dijasporu, projekat dobio svoju konačnu verziju i šire razmjere. On se posebno osvrnuo na značaj projekta „Demografsko-migracijske karakteristike crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka“, koji bi omogućio bolje sagledavanje naših potencijala u dijaspori, njihovih migratornih kretanja i boravaka na tlu zemlje prijema.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?