Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Podrška Njemačke za dalji napredak u vladavini prava

Objavljeno: 02.04.2019. 22:15 Autor: KEI
Crna Gora u značajnoj mjeri prednjači u odnosu na druge zemlje koje pretenduju da budu članice Evropske unije, ocijenjeno je tokom posjete crnogorske delegacije Berlinu, i poručeno da će nastavak kvalitetnog sprovođenja reformi, uz podršku evropskih partnera, posebno Njemačke, dovesti do daljeg napretka u oblasti vladavine prava.

Crnogorsku delegaciju, koju je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević, činili su pregovarač za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pomoćnik direktor Agencije za sprječavanje korupcije Savo Milašinović, i pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković. Oni su, tokom posjete Berlinu, njemačkim kolegama predstavili najnovije rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji pokazuju da je Crna Gora spremna za novu fazu pregovaračkog procesa.

Članovi delegacije su imali sastanke sa šefom Odjeljenja za vanjsku politiku, bezbjednosnu politiku i globalna pitanja u Uredu savezne kancelarke šefom Referata za teški i organizovani kriminal u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Joahimom Berteleom, stalnim zamjenikom savjetnika za evropsku politiku kancelarke Francom Nojederom, šefom Referata za teški i organizovani kriminal u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Svenom Bergerom, kao i saspecijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu, Tursku i države EFTA u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Kristijanom Helbahom. Razgovarali su i sa šeficom Odjeljenja za ljudska prava, međunarodno pravo i načelna pitanja prava EU Almut Vitling-Fogel, kao i zamjenikom šefa Odjeljenja za Evropu u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Tomasom Osovskim.

„Državni organi pokazuju odlučnost da sve raspoložive resurse usmjere u pravcu ostvarivanja ubjedljivih rezultata u oblastima od značaja. Očekujemo da sve članice EU prepoznaju najnovije rezultate Specijalnog državnog tužilaštva, Uprave policije i Agencije za sprječavanje korupcije u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i da ćemo uskoro dobiti Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, a potom i završna mjerila“, saopštili su predstavnici crnogorske delegacije.

KEI

Konstatovano je da je Crna Gora postigla značajan napredak kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, a posebno su naglašeni rezultati postignuti u saradnji s državama EU i regiona, kao i zahvaljujući međunarodnoj saradnji crnogorske policije sa EUROPOL-om i INTERPOL-om.

Izraženo je zadovoljstvo zbog izrade Memoranduma o saradnji između Ministarstva pravde Crne Gore i njemačkog Ministarstva pravde i zaštite potrošača koji će prepoznati sve oblasti i potencijalne projekte, kada je u pitanju saradnja ta dva resora. Takođe, njemačka strana je ukazala na mogućnost potpisivanja sporazuma za bezbjednost kao instrumenta za saradnju koji se odnosi na razmjenu podataka u borbi protiv organizovanog kriminala između Crne Gore i Njemačke.

Sagovornici su ocijenili da je postignut značajan napredak u oblasti vladavine prava, a da je dodatne napore potrebno usmjeriti na oblasti u kojima progres nije u dovoljnoj mjeri ostvaren, a sve u cilju dostizanja EU standarda i boljeg kvaliteta života građana.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?