Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Darmanović u Vašingtonu: Uloga Crne Gore u jačanju stabilnosti u regionu veoma značajna

Darmanović u Vašingtonu: Uloga Crne Gore u jačanju stabilnosti u regionu veoma značajna
Datum objave 03.04.2019 11:33 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Prvog dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se sa v.d. pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom. Na sastanku je ocijenjeno da je bilateralna ali i saveznička saradnja u okviru NATO-a veoma dobra, te istaknut značaj dinamike održavanja političkih kontakata na visokom nivou. Razmijenjena su mišljenja o aktuelnim dešavanjima na Zapadnom Balkanu, modalitetima za snaženje međusobnog povjerenja i dalje stabilizacije regionalnih prilika.

Crnogorski šef diplomatije imao je u Vašingtonu i odvojene susrete sa članovima Predstavničkog doma i Senata.

U razgovoru sa predsjedavajućim Komiteta za vanjske poslove u Predstavničkom domu, kongresmenom Eliotom Engelom, ministar Darmanović je kazao da je regionalna saradnja jedan od proriteta naše spoljne politike te ukazao na brojne aktivnosti koje preduzimamo u pravcu njene pune afirmacije. Istakao je i da intenzivna regionalna saradnja podstiče i usmjerava dinamiku evropskog puta i predstavlja značajan mehanizam u rješavanju preostalih otvorenih pitanja u regionu. 

Kongresmen Engel je uputio čestitke Crnoj Gori na dosadašnjem napretku, te veoma značajnoj ulozi naše države u cilju obezbjeđivanja i daljeg snaženja stabilnosti i sigurnosti u regionu.

Ministar Darmanović je razgovarao i sa kongresmenom Majkom Tarnerom, predsjednikom Odbora za bezbjednost i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a. U kontekstu napretka Sjeverne Makedonije u evroatlantskoj integraciji i rješavanja višedecenijskog spora oko imena, kongresmen Tarner je ocijenio da je ostvarivanje punopravnog članstva Crne Gore otvorilo put proširenja Alijanse. Ministar Darmanović je ponovio da Crna Gora, sa pozicije najnovije članice, snažno zagovara politiku otvorenih vrata i veće prisustvo NATO-a u regionu, naročito u kontekstu jačanja stabilnosti i sigurnosti, a time i unaprjeđenja uslova za dalji ekonomski i sveukupni razvoj. 

Na sastanku sa kongresmenom Dagom Lambornom pohvaljen je konstruktivan angažman, vrlo aktivna uloga i posvećenost Crne Gore savezničkim ciljevima i aktivnostima, te naglašen obostrani interes za nastavak sadržajne i intenzivne saradnje dvije države.

U razgovoru sa senatorom Ronom Džonsonom, predsjedavajućim Komiteta za unutrašnju bezbjednost i podkomiteta za Evropu u Senatu SAD, još jednom je ukazano na posvećenost Crne Gore izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona. Džonson je istakao da je Crna Gora prepoznala značaj projektovanja vrijednosti Alijanse, te da je ohrabrujuća njena uloga u regionu Zapadnog Balkana. Ponovio je i čvrstu opredijeljenost Sjedinjenih Država da nastave sa snažnim prisustvom na Zapadnom Balkanu.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA