Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijeri Marković i Dančila: Rumunija snažno podržava EU integraciju CG i otvaranje Poglavlja 8, Zapadni Balkan nam je prioritet

Objavljeno: 03.04.2019. 19:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednici vlada Crne Gore i Rumunije Duško Marković i Vasilika-Viorika Dančila saglasili su se u Bukureštu da dvije države gaje otvorene prijateljske odnose i partnerstvo u NATO-u, da obje teže produbljivanju ekonomske saradnje, te da uspješno okončanje evropske integracije Crne Gore i nastavak evropske integracije ostalih država Zapadnog Balkana predstavljaju najbolji okvir za stabilnost ovog dijela Evrope.

„Razgovarali smo o razvoju bilateralnih odnosa, uspješnoj saradnji u okviru NATO-a kao i potencijalima za jačanje naših odnosa. Crna Gora, kao članica NATO-a, zemlja u odmaklim pregovorima sa Evropskom unijom i sa jednom od najvećih stopa ekonomskog rasta u Evropi, želi partnere iz EU i NATO-a sa kojima može razvijati i uspješnu ekonomsku saradnju“ – rekao je premijer Duško Marković na zajedničkoj konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora.

Premijerka Dančila rekla je Crna Gora država koja može služiti kao primjer u našem regionu i dodala da je Zapadni Balkan prioritet Rumunije. Predsjednica rumunske Vlade je istakla da je politika Bukurešta da svaka država u integracionom procesu bude vrednovana zasebno prema uspjehu koji postigne.

Predsjednik Vlade Crne se zahvalio domaćinu na podršci i rekao da naša zemlja potpuno razumije i podržava napore koje Rumunija ulaže u ispunjenje prioriteta predsjedavanja Savjetom Evropske unije u sadašnjem vrlo kompleksnom ambijentu.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Naše ambicije su jasne, i u tom pravcu ulažemo sve napore – cilj nam je da otvorimo posljednje pregovaračko poglavlje – 8 - konkurencija, i da stvorimo uslove za zatvaranje poglavlja. Ohrabreni smo podrškom Rumunije i otvorenim i konstruktivnim razgovorima koje smo imali. Fokusirani smo na svoje obaveze i nismo opterećeni dešavanjima unutar Unije, na tome ne zasnivamo svoje planove i ciljeve i to našim partnerima jasno stavljamo do znanja. Za nas je Rumunija ne samo prijatelj već i partner koji može da, svojim iskustvom, pomogne Crnoj Gori na putu ostvarenja strateškog opredjeljenja članstva u Evropskoj uniji. Ujedno cijenimo i razumijevanje Rumunije za region Zapadnog Balkana i značaja njegove evropske perspektive“ – rekao je premijer Duško Marković na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Rumunije.

Premijerka Dančila je rekla da Rumunija u potpunosti podržava ambicije Crne Gore u procesu EU integracije uključujući i plan o otvaranju jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja.

Predsjednici vlada su najavili konkretne korake u ekonomskoj saradnji, među kojima i sastanak mješovite komisije dviju država i organizovanje ekonomskog foruma koji bi okupio biznis zajednice Crne Gore i Rumunije. Kao konkretne oblasti saradnje prepoznate su poljoprivreda, energetika i turizam. Dogovorena je i direktna saradnja u okviru NATO-a i to u više oblasti.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Tema evropske integracije Crne Gore dominirala je sastankom našeg premijera Duška Markovića sa predsjednikom Rumunije Klausom Vernerom Johanisom.

U tom kontekstu predsjednik Rumunije je rekao da je tokom gotovo pet godina mandata iskazivao stav da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana, kao i da NATO nije potpun bez država Zapadnog Balkana. Dobro je što je Crna Gora u NATO-u, rekao je predsjednik Johanis, i dodao da vjeruje u uspješan nastavak naše evropske integracije za šta, kako je rekao treba strpljenja.

Predsjednik Vlade razmijenio je mišljenja sa najvišim zvaničnicima Rumunije i o pitanjima Zapadnog Balkana i šire.

„Rumunija se tokom mandata svog predsjedavanja zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, a CG sa 32 otvorena poglavlja jeste lider evropskih integracija u regionu ZB“ - rekao je predsjednik gornjeg doma Parlamenta – Senata Kalin Popesku-Taričan na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE






Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?