Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

NATO predstavlja stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenjih oko ideja slobode i demokratije

NATO predstavlja stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenjih oko ideja slobode i demokratije
Datum objave 04.04.2019 11:18 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, u okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama povodom obilježavanja 70. godišnjice od osnivanja NATO-a, učestvovao je na ministarskom forumu koji je organizovao Centar za evropsku političku analizu (CEPA).

Šef crnogorske diplomatije je u izlaganju ukazao na važnost adresiranja savremenih unutrašnjih i vanjskih izazova koji stoje pred Alijansom, naglasivši da aktuelna dinamika odnosa u međunarodnoj zajednici potvrđuje da se saveznici suočavaju sa novim prijetnjama za bezbjednost i unutrašnju koheziju. Na toj liniji, istakao je da je potrebno dodatno osnaživanje odbrambenih kapaciteta, u cilju prilagođavanja savremenom bezbjednosnom okruženju.

U kontekstu savremenih prijetnji međunarodnom poretku, naglasio je značaj daljeg jačanja kapaciteta u pogledu obezbjeđivanja, u prvom redu, energetske i sajber sigurnosti. „Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorila na bezbjednosne izazove, potrebno je da Alijansa očuva transatlantski dijalog i solidarnost između saveznika“, istakao je ministar Darmanović, te dodao da geopolitičke ambicije određenih aktera ukazuju na potrebu povećanog interesa Alijanse za Istočnu i Južnu Evropu.

„U vremenu kontinuiranih promjena, NATO je neophodan kao stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenjih oko ideja slobode i demokratije“, kazao je šef crnogorske diplomatije, naglasivši da je Alijansa tokom 70 godina postojanja očuvala jedinstvo i solidarnost, te potvrdila posvećenost miru, bezbjednosti i promociji demokratskih vrijednosti, na čijim temeljima će saveznici nastaviti da djeluju i ubuduće. Ministar je na Forumu kazao i da NATO nije samo vojni već i savez vrijednosti, čijem očuvanju u regionu doprinosi i Crna Gora, te istakao da je nezamjenjiv mehanizam u obezbjeđivanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu. 

Ministar Darmanović je učestvovao i na konferenciji pod nazivom „NATO Engages“, na kojoj su, između ostalih, govorili potpredsjednik SAD-a Majk Pens i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Ovaj format debate, na kojem se razmatraju pitanja od značaja za buduće djelovanje Alijanse, organizovan je prvi put u okviru Samita u Briselu 2018. godine, a rezultat je uspješnog partnerstva Atlantskog Savjeta, Njemačkog Maršal Fonda i Minhenske bezbjednosne konferencije. 

Sinoć u Vašingtonu ministar Darmanović prisustvovao je i prijemu povodom 70 godina od osnivanja Sjevernoatlantskog saveza čiji je domaćin bio Majk Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država.
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA