Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

НАТО представља стуб одбране вриједности земаља уједињењих око идеја слободе и демократије

НАТО представља стуб одбране вриједности земаља уједињењих око идеја слободе и демократије
Датум објаве 04.04.2019 11:18 | Аутор МВП | Извор: Министарство вањских послова

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић, у оквиру посјете Сједињеним Америчким Државама поводом обиљежавања 70. годишњице од оснивања НАТО-а, учествовао је на министарском форуму који је организовао Центар за европску политичку анализу (ЦЕПА).

Шеф црногорске дипломатије је у излагању указао на важност адресирања савремених унутрашњих и вањских изазова који стоје пред Алијансом, нагласивши да актуелна динамика односа у међународној заједници потврђује да се савезници суочавају са новим пријетњама за безбједност и унутрашњу кохезију. На тој линији, истакао је да је потребно додатно оснаживање одбрамбених капацитета, у циљу прилагођавања савременом безбједносном окружењу.

У контексту савремених пријетњи међународном поретку, нагласио је значај даљег јачања капацитета у погледу обезбјеђивања, у првом реду, енергетске и сајбер сигурности. „Како би правовремено и свеобухватно одговорила на безбједносне изазове, потребно је да Алијанса очува трансатлантски дијалог и солидарност између савезника“, истакао је министар Дармановић, те додао да геополитичке амбиције одређених актера указују на потребу повећаног интереса Алијансе за Источну и Јужну Европу.

„У времену континуираних промјена, НАТО је неопходан као стуб одбране вриједности земаља уједињењих око идеја слободе и демократије“, казао је шеф црногорске дипломатије, нагласивши да је Алијанса током 70 година постојања очувала јединство и солидарност, те потврдила посвећеност миру, безбједности и промоцији демократских вриједности, на чијим темељима ће савезници наставити да дјелују и убудуће. Министар је на Форуму казао и да НАТО није само војни већ и савез вриједности, чијем очувању у региону доприноси и Црна Гора, те истакао да је незамјењив механизам у обезбјеђивању сигурности на Западном Балкану. 

Министар Дармановић је учествовао и на конференцији под називом „НАТО Енгагес“, на којој су, између осталих, говорили потпредсједник САД-а Мајк Пенс и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг. Овај формат дебате, на којем се разматрају питања од значаја за будуће дјеловање Алијансе, организован је први пут у оквиру Самита у Бриселу 2018. године, а резултат је успјешног партнерства Атлантског Савјета, Њемачког Маршал Фонда и Минхенске безбједносне конференције. 

Синоћ у Вашингтону министар Дармановић присуствовао је и пријему поводом 70 година од оснивања Сјеверноатлантског савеза чији је домаћин био Мајк Помпео, државни секретар Сједињених Америчких Држава.
МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА